Klaus Iohannis: Nu putem aştepta ca alţii să ne asigure securitatea. TEXTUL ACORDULUI POLITIC

Data publicării:
klaus iohannis tribuna presidency-3

 

Declaraţiile preşedintelui:

"Europa şi NATO trebuie să facă faţă celei mai mari provocări de securitate de la încheierea Războiului Rece. Lucruri grave se întâmplă lângă frontiera noastră şi nu pot fi ignorate.

Nu trebuie să stăm să aşteptăm ca alţii să ne asigure securitatea. Am considerat că trebuie să asigurăm mijloacele necesare armatei pentru pregătire şi pentru programele de înzestrare cu tehnică modernă.

Am chemat partidele pentru a le propune încheierea unui acord asumat de întregul spectru politic pentru Apărare. Am obţinut consensul ca bugetul Apărării să atingă 2% din PIB din 2017. Am propus ca acest nivel să fie păstrat pentru cel puţin 10 ani. 

Este obligatoriu ca aceste fonduri care reprezintă un efort bugetar al întregii ţări să fie alocate responsabil în programe de înzestrare cu adevărat necesare.

Demersul poate deschide calea cooperării între firmele de profil din România şi cele ale aliaţilor, o prioritate pentru industria naţională de apărare.

Putem vorbi de locuri de muncă şi de posibilitatea apariţiei unor unităţi de producţie pe teritoriu naţional.

Trebuie să avem o viziune şi cer Ministerului Apărării să întocmească un program multianual de înzestrare a armatei bazat pe nevoile reale ale armatei, care să ţină cont de obligaţiile noastre ca membru NATO. Orice leu al cetăţeanului nu mai trebuie să fie irosit, ci trebuie investit acolo unde trebuie.

Le mulţumesc tuturor participanţilor la consultări care au avut un rezultat foarte bun. Vorbele frumoase la ceremonii nu compensează lipsurile din dotare sau pregătire. Tocmai de aceea avem nevoie de lucruri bine făcute".

Pactul pentru Apărare va fi semnat mâine, la ora 10 dimineaţa. Este înţelegerea la care au ajuns preşedintele Klaus Iohannis şi principalele partide parlamentare la consultările de la Palatul Cotroceni. Liderii politici au căzut de acord că e necesar ca Armata să aibă mai mulţi bani la dispoziţie - este vorba despre un buget de 2 la sută din PIB, începând din 2017. Înţelegerea vine în contextul evenimentelor dramatice din Franţa, dar şi pe fondul agresiunilor din Siria, Irak şi Ucraina.

Acordul politic naţional privind creșterea finanţării pentru Apărare

„NOI, semnatarii acestui acord politic naţional, ne angajăm, în toate acţiunile noastre viitoare referitoare la sistemul de apărare, să urmărim atingerea următoarelor OBIECTIVE:

1. Creșterea finanţării pentru apărare, astfel încât, la nivelul bugetului pentru anul 2017 să se atingă 2% din PIB. Garantăm astfel asigurarea unui suport financiar corespunzător domeniului apărării, ca o condiţie esenţială pentru buna funcţionare a Armatei României, prin susţinerea și dezvoltarea de programe de înzestrare și pregătire. 

2. Menţinerea pentru următorii 10 ani, în perioada 2017‐2027, a unui nivel de finanţare a Armatei de cel puţin 2% din PIB, iar în situaţia în care resursele financiare o vor permite, creșterea acestui procent în funcţie de nevoile de securitate și de obligaţiile pe care România și le poate asuma. Ne angajăm să creăm un cadru predictibil și stabil, astfel încât să fie evitate pe viitor decizii prin care procentul alocat apărării să fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cu efecte negative asupra capacităţii operaţionale a Armatei.

3. Garantarea unui consens politic naţional între toate partidele parlamentare care se obligă, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie, să respecte angajamentul ferm de susţinere a alocărilor bugetare pentru Armată la nivelul constant de minim 2% din PIB pentru următorii 10 ani.

4. Susţinerea planificării bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilităţii politicii de înzestrare a Armatei României cu tehnică modernă de luptă, precum și dezvoltarea unor proiecte de cooperare între industria naţională de apărare și companii de profil din alte state”.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri