M.R.Ungureanu: Să ne spună premierul astăzi ce interese servea USL când organiza demonstrații la Bârlad

Data publicării:
mihai razvan ungureanu captura

Mihai Răzvan Ungureanu nu exclude varianta lansată de prim-ministrul Victor Ponta cum că deține informații conform cărora manifestaţiile în cazul Roşia Montană „s-au pliat” interese economice din afara ţării ca România să nu îşi redeschidă mineritul în ansamblu şi să nu fie independentă din punct de vedere al gazelor şi altor resurse naturale.

„Nu exclud acest lucru. Nu știu ce știe premierul României, are acces la mai mult informații acum decât am eu astăzi, tot așa cum aveam acces la alte informații când eram prim-ministru decât când era domnia sa atunci în opoziție”, a spus fostul premier.

„Poate ar fi bine ca domnul prim-ministru să-și aducă aminte cam ce interese servea USL-ul în momentul în care organiza la Bârlad demonstrații împotriva exploatării gazelor de șist. Și poate pe seama acestui exemplu, vorbim de acum un an și jumătate, să ne spună astăzi domnia sa cum vede aceste manifestații, pe care atunci le sprijinea. Sunt manifestațiile în care premierul României, atunci eram eu, era amenințat cu moartea de un distins reprezentant al PSD-ului, distins spun în ghilimele, analfabet de altfel, aruncat în Parlamentul României prin hazard politic. Era deputat și promitea soarta lui Aldo Moro (Adrian Solomon, deputat de Vaslui – n.r.). Nu trecem cu vederea peste lucrurile acestea”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.

„În clipa în care organizezi o asemenea manifestație, profitând de bunăvoința și multe ori de inocența oamenilor, lupți împotriva interesului național. Să ne spună domn prim-ministru astăzi ce au fost manifestațiile de la Bârlad, pentru că astăzi are informație. Și această situație, cum este cazul Roșiei Montane, și cum va fi cazul exploatării gazelor de șist, îl obligă la transparență, nu la ipocrizie. La sinceritate absolută inclusiv asupra gesturilor sale trecute”, a adăugat fostul prim-ministru.

Mihai Răzvan Ungureanu a mai spus că se întâmplă cu România este parte a unui joc politic mai mare, „în care se amestecă strategii”.

„Faptul că România încearcă să-și croiască o statură dreaptă și pe cât posibil independentă în raport cu vecinii mari, sau cu interesele mari ale lumii deranjează. Suntem singurul stat din estul și centru Europei care nu depinde de gaz importat decât într-o proporție de cel mult o treime pe sezon rece pe an. Bulgaria, Ungaria au 99% dependență, Austria are 95%. Cazul pe care ar trebui să-l luăm în atenția noastră e Polonia, care încearcă să se desprindă din șantajul energetic și care s-a generalizat în lume”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.

El a mai cerut decizii transparente din partea guvernanților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri