Polițiștii și profesorii vor și ei salarii mai mari. Ce le răspunde Victor Ponta

Data publicării:
ponta

În noiembrie anul trecut, Guvernul Ponta parafa un acord pe trei ani pentru o creştere etapizată a salariilor în Educaţie. Anul acesta prima etapă a însemnat 5% la 1 martie şi urmează alta similară în toamnă. Separat, 12% în plus ar urma să încaseze personalul nedidactic. Acum, sindicaliştii văd că nu câştigă, de fapt, mai nimic.

În acordul semnat anul trecut, într-adevăr, Guvernul a venit cu această ofertă de maximum 34% până la finalul anului 2017. Acum constatăm că pentru Sănătate s-a găsit soluţia de a se dubla salariile, tot până la finalul anului 2017, deci un procent mult mai mare. Cerem renegocierea acordului, pentru că datele problemei se schimbă radical”, a spus Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Fac apel pentru toţi ceilalţi, care au dreptate. Şi ei vor salarii mai mari şi merită. Să facem cum am făcut în ultimii patru ani: ne înţelegem, negociem şi, când putem, ne ţinem de cuvânt. La Educaţie ne-am ţinut de cuvânt, în martie prima creştere, în octombrie a doua”, a spus Victor Ponta.

Sindicaliştii spun însă că, în discuţiile iniţiale despre legea salarizării, era vorba despre creşteri care, cumulat, urmau să atingă 70%. Acum se tem că avalanşa bruscă de majorări salariale în alte domenii lasă cadrele didactice pe ultimul loc.

Am auzit declaraţiile premierului şi ale ministerului Educaţiei, că anul trecut am primit sentinţele judecătoreşti. Acelea nu sunt creşteri salariale, sunt drepturi câştigate în instanţă. Dar asta nu înseamnă creşterea salariilor. Sunt la fel de mici. De ce să nu primească şi colegii mei din învăţământ o primă tranşă privind creşterea salarială de 25% începând din acest an?”, a declarat Marius Nistor, prepreşedintele Federaţiei Spiru Haret.

Este o ţintă pentru care profesorii sunt pregătiţi să demareze proteste publice.

În România sunt, în acest moment, 1,2 milioane de angajaţi în sistemul bugetar, reprezentând 26% din efectivul total al salariaţilor din economie. Dintre aceştia, aproape 360.000 sunt în sistemul de învăţământ.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri