Ministrul Justiției vrea scăderea pragului electoral

Data publicării:
pruna

În plin scandal între marile partide privind alegerile locale, Raluca Prună a subliniat că un Parlament serios ar trebui să permită şi noilor formaţiuni să intre în viaţa politică.

Nu este serioasă adoptarea unei legislaţii privind partidele mici, dacă în realitate acestea nu au acces în viaţa politică. Sunt de acord, şi ca ministru şi ca cetăţean, că aşa cum stau lucrurile acum este matematic imposibil pentru orice fel de partid mic sau coaliţie, s-a vorbit aici de coaliţii, să acceadă în viaţa politică, cel puţin în alegerile locale”, a spus Raluca Prună, ministrul Justiţiei.

Mai mult, ministrul Justiţiei are şi o propunere care ar ajuta partidele mici. „Sunt de acord că pragul electoral trebuie scăzut”, a mai spus Raluca Prună.

Poziţia ministrului Justiţiei e contrazisă de social-democraţi. Ei resping orice modificare a legislaţiei electorale acum.

Ar trebui să spună ce matematică are dumneaei, sau la ce matematică s-a referit. Nu ştiu ce date a avut doamna ministru. Dacă aceste partide nou înfiinţate cu trei membri vin cu nişte platforme credibile, cu oameni credibili, vin cu nişte măsuri concrete, fără îndoială au toate şansele”, a spus Florin Iordache, deputat PSD

Nicuşor Dan, care a înfiinţat recent partidul „Uniunea Salvaţi Bucureştiul”, este unul dintre noii politicieni ce ar avea de câştigat de pe urma ideilor ministrului Justiţiei, dar aruncă vina în ograda Guvernului, că n-a avut curajul să-şi asume modificarea legii.

Acest guvern care a ieșit dintr-o presiune populară, nu a făcut nimic ca să corecteze această stare de fapt înaintea alegerilor locale. Sunt niște declarații politicoase, însă doamna ministru, ca parte a guvernului, ar fi trebuit să facă mai mult și să forțeze schimbarea legii pentru ca cuvintele ei chiar să aibă greutate”, a spus Nicuşor Dan, liderul „Uniunea Salvaţi Bucureştiul”.

Analistul politic Andrei Ţăranu crede că partidele mici au o singură soluţie pentru a intra în viaţa politică.

Alte partide foarte noi, numai dacă se aliază toate ar putea să intre în Parlament. Doamna ministru are totuşi un trecut politic, domnia sa a fost aproape de Monica Macovei. Şi probabil partidul mic la care se gândeşte domnia sa este chiar M10”, a spus Andrei Ţăranu, analist politic.

Legea care permite înfiinţarea unui partid cu trei membri a fost votată în Parlament în mai 2015, iar anul acesta este prima dată când formaţiunile mici participă la alegeri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri