Monica Macovei: Condamn cu fermitate atitudinea ambasadorului Rusiei. Este inacceptabilă lipsa de reacție a autorităților române

Data publicării:
MONICA MACOVEI CERE SOCOTEALA

FOTO: Digi24

„Prim-ministrul Victor Ponta și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, tac inacceptabil în timp ce cetățenii români sunt insultați și intimidați de reprezentantul lui Vladimir Putin la București”, acuză europarlamentarul Monica Macovei într-un comunicat.

Ea cere rechemarea la Moscova a diplomatului și înlocuirea lui cu un ambasador care „să ne respecte”. Ambasadorului Oleg Malginov trebuie să i se spună că au trecut vremurile când Rusia dicta la București, mai spune europarlamentarul.

„Președintele Klaus Iohannis tace și el, la fel de inacceptabil, în timp ce românii pe care îi reprezintă îndură umilințe din partea ambasadorului Rusiei. Este același ambasador care se arăta foarte îngrijorat de acțiunea procurorilor la rafinăria Petrotel-Lukoil și voia ca ancheta să se facă nepărtinitor şi obiectiv în cadrul legii şi ţinând cont în mod cuvenit (…) de interesele relaţiilor ruso-române, precizează Monica Macovei.

Agresivitatea verbală a ambasadorului Oleg Malginov a depășit cu mult limitele diplomației și nu trebuie să rămână nesancționată public, este de părere europarlamentarul Monica Macovei.

Ambasadorul Rusiei insultă doi intelectuali români, Vladimir Tismăneanu și Marius Stan, pe care îi cataloghează drept „bădărani”, și dă indicații echipei redacționale a ziarului România Liberă, criticând-o pentru că a preluat un articol de opinie scris de cei doi, explică Monica Macovei. „Republicarea despre care este vorba să rămână pe conştiinţa echipei editoriale”, a afirmat ambasadorul lui Vladimir Putin, într-un comunicat publicat pe site-ul Ambasadei.

Insultarea unor români și încercarea de intimidare a redacției unui ziar din România sunt „în interesul relațiilor ruso-române”? se întreabă Monica Macovei.

„Președintele Iohannis, prim-ministrul Ponta și ministrul Aurescu au obligația să răspundă. Oamenii lui Putin devin tot mai agresivi. Ambasadorului Malghinov trebuie să i se spună, fără nicio ambiguitate, că au trecut vremurile când Rusia dicta la București. Oleg Malginov trebuie să fie rechemat la Moscova și să fie înlocuit de un ambasador care să ne respecte”, conchide Monica Macovei.

Europarlamentarul Monica Macovei este invitată în această seară la Digi24, la emisiunea „Kilometrul 0”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri