PNL face grevă pentru votul prin corespondență. Reacția PSD

Data publicării:
gorghiu blaga pnl fb

Activitatea în comisia de cod electoral, responsabilă cu elaborarea unei legi a votului la distanţă, s-a blocat complet săptămâna trecută. Liberalul Mihai Voicu, preşedintele comisiei, a renunţat la funcţie. Aşa că şedinţa s-a suspendat şi nici că s-a mai reluat. Iar Puterea şi Opoziţia se învinovăţesc reciproc pentru tergiversare.

PSD-ul a blocat sistematic adoptarea legii. Eu îl înţeleg că dispasora l-a taxat şi că pierdut masiv voturi în diasporă, dar nu ăsta trebuie să fie criteriul pe baza căruia să decidem politic”, a spus Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL.

A fugit de acolo preşedintele comisiei, care era al lor. Noi le-am cerut să desemeneze un alt înlocuitor, nu vor. Ori este numai un joc de imagine și nu-i interesează această lege. Ce putem garanta, că la anul, la alegerile parlamentare, românii care trăiesc în diaspora vor avea condiţii cel puţin egale cu cele ale românilor care trăiesc în România pentru a-şi exercita dreptul de vot”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD.

Nu este, însă, prima dată când românilor li se promite că nu vor mai sta la cozi interminabile, ca să voteze.

Se împlineşte aproape un an de când partidele politice şi Preşedinţia s-au angajat să elaboreze în cel mai scurt timp o lege a votului pentru românii din străinătate. A fost considerată o prioritate a sesiunii parlamentare anterioare şi se pare că rămâne la acelaşi stadiu şi acum. După ce a criticat în mai multe rânduri formaţiunile politice pentru că nu se mobilizează, preşedintele Klaus Iohannis este acum încrezător.

Nu cred că este nevoie de o nouă rundă de consultări iniţiată de mine. Pe de altă parte, am constatat cu mulţumire cu partidele în această sesiune doresc să abordeze cu toată forţa această lege a votului prin corespondenţă. Sper să se ţină de ea”, spunea președintele Klaus Iohannis în 7 septembrie.

În cazul în care legea nu este adoptată în maximum două luni, ea nu mai poate fi aplicată la alegerile parlamentare de anul viitor. Curtea Constituţională a dat o hotărâre prin care arată că legislaţia electorală nu poate fi modificată decât cu minimum 12 luni înainte de alegeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri