Parlamentul legilor uitate. Cel mai vechi proiect de lege așteaptă de 10 ani să fie dezbătut

Data publicării:
plen parlament inquam photos-1

Într-un top al iniţiativelor veterane, de departe, primul loc revine legii meşteşugurilor, depuse la Parlament acum zece ani. Iniţiatorul este actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.

„Ţin la ea, pentru că am lucrat forte mult la ea, cam doi ani a durat pregătirea până când am reşit să scoatem un text, au fost multe modificări. Noi am încercat să organizăm activitatea meşteşugarilor prin această lege şi, atunci, am făcut-o chiar într-o colaborare cu o fundaţie germană a camerei meşteşugarilor din Koblenz”, a spus Augustin Zegrean.

Actualii parlamentari din Comisia de industrii, acolo unde legea stă din 2006, nici măcar nu ştiu de existenţa ei.

„Asta însemană că legea asta a meşteşugurilor nu a fost adoptată. Aia din 2006, de care ziceţi dumneavostră, şi pe care eu nu o cunosc. S-ar putea să fi intrat la respingeri, eu atunci nu eram în Legislativ, din 2012 sunt”, a spus Rodin Traicu, deputat PSD, membru al Comsiei de industrii.

Alte trei legi iniţiate în 2007 au fost date uitării pe la comisiile de specialitate.

Legea privind statutul ofiţerilor de informaţii a fost depusă la Parlament în 2007. În 18 septembrie 2007 este adoptată de către Senat şi transmisă la Camera Deputaţilor. Pe 24 septembrie ajunge la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor şi de atunci zace în sertarele acestei comisii.

„În 2007? Şapte, da. Păi da, aia e din pachetul ăla de atunci, dar nu că nu a trecut din cauza noastră, nu a trecut din cauza neînţelegerilor dintre servicii. Ea nu a fost niciodată băgată pe ordinea de zi”, a spus Ion Răducanu, vicepreşedintele Comisiei de apărare.

Lucrurile nu se opresc aici, pentru că din anul 2008 încă mai sunt la Camera Deputaţilor patru legi care nu au fost discutate. Din anul 2009, 10 legi, din 2010 - 16 legi, în anul 2011 - 10 legi, iar din 2012 20 de legi aşteaptă să fie discutate şi votate.

Regulamentul intern nu prevede nimic referitor la termenul de adoptare a unui legi atunci când Camera Deputaţilor este for decizional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri