Petiţii pentru revocarea din funcție a președintelui Senatului: „Călin Popescu Tăriceanu, demolatorul justiției”

Data publicării:
Calin Popescu Tariceanu la Jurnalul de seara 5

 

Asociația M10, condusă de europarlamentarul Monica Macovei, a lansat astăzi o petiție publică prin care solicită demisia sau revocarea din funcție a președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu.

Considerăm că acțiunile sale din ultima perioadă reprezintă un atac la justiția din România și la independența celor două instituții cheie, DNA și ÎCCJ, și demonstrează încă o dată dorința constantă a anumitor oameni politici de a bloca și controla justiția”, se arată într-un comunicat transmis de Asociația M10.

Petiția poate fi semnată aici  

„Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis pe 26 mai 2015 o scrisoare deschisă președintelui României prin care solicită înlăturarea din funcțiile pe care le ocupă, prin demitere sau prin demisie, a procurorului-șef DNA Laura Codruța-Kovesi și a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu.

Cererea lui Călin Popescu Tăriceanu reprezintă un atac descalificant la adresa justiției din România și a independenței celor două instituții cheie: DNA și ÎCCJ și demonstrează încă o dată dorința constantă a anumitor oameni politici de a bloca și controla justiția.  

Considerăm că domnul Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului României, nu este la prima acțiune de blocare a justiției din funcția pe care o deține: un exemplu este votul din Parlamentul României, din 25 martie 2015, în cazul Șova, când am asistat la interpretarea neconstituțională a rezultatului votului și ulterior la refuzul de emitere a unei hotărâri a Senatului.

Scrisoarea lui Călin Popescu Tăriceanu vine în contextul în care DNA a solicitat Senatului României să predea până pe 27 mai 2015  toate înscrisurile întocmite în anii 2014 si 2015 de Comisia pentru Regulament a Senatului României, în cererea DNA făcându-se referire la dosarul 122 din 2012, adică dosarul în care este cercetat penal senatorul Dan Șova.  

Trebuie remarcat că în aceeași scrisoare Călin Popescu Tăriceanu îi solicită președintelui Klaus Iohannis să susțină modificarea Codului de Procedură Penală în vederea eliminării arestului preventiv pentru infracțiuni comise fără violență și înlocuirii  sintagmei „suspiciuni rezonabile” cu „indicii temeinice”.

Parlamentul României încearcă prin modificările legislative adoptate tacit în ultima perioadă să mutileze instituțiile anticorupție și să restrângă puterea justiției, iar solicitările domnului Călin Popescu Tăriceanu se aliniază acestor practici. 

Asociația M10 consideră că politicienii trebuie să respecte independența justiției și separația puterilor în stat, iar intervențiile asupra instituțiilor judiciare sunt inacceptabile și reprezintă un atac la adresa democrației.

Pentru toate aceste motive, considerăm că domnul Călin Popescu Tăriceanu nu mai poate ocupa poziția de al doilea om în stat și solicităm demisia sau revocarea sa imediată din funcția de Președinte al Senatului României”, se arată în petiție. 

Raluca Turcan: „Lansez Petiția: Demiteţi-l pe Călin Popescu Tăriceanu, demolatorul justiției care sfidează bunul simţ al românilor din fruntea Senatului!” 

Și vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a lansat o petiție pentru revocarea din funcție a președintelui Senatului.

„Având în vedere numeroasele abuzuri comise în cazul Dan Şova de senatorul Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de preşedinte al Camerei Superioare a Parlamentului, chemăm cetăţenii la semnarea unei petiţii publice pentru demiterea de la conducerea Senatului României a lui Călin Popescu Tăriceanu cel care sfidează Justiţia şi votul cetățenilor. De luni de zile, Călin Popescu Tăriceanu profită de funcţia politică de la conducerea Senatului pentru a acționa împotriva Justiției cu scopul de a-i feri de răspunsuri fireşti în Justiţie pe politicieni suspecţi de acte de corupţie.

Solicitarea adresată președintelui României, de către Călin Popescu Tăriceanu pentru a le demite pe președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție și pe procurorul șef al DNA, încununează seria abuzurilor politice și reprezintă o nouă încercare de a distrage atenţia de la necesitatea revenirii asupra votului pentru încuviinţarea reţinerii senatorului Dan Şova, prietenul premierului Victor Ponta. O petiție publică este singura măsură prin care se poate salva credibilitatea și se mai poate curăța imaginea Parlamentului al cărui scop de a servi cetățeanul a fost pervertit de către PSD și prietenii săi politici, într-o activitate de ascundere a politicienilor suspectați de corupție.

Semnați petiția pentru demiterea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu - demolatorul justiției care sfidează bunul simţ al românilor din fruntea Senatului și pe care PSD l-a trimis la conducerea Camerei Superioare pentru a-i apăra de Justiție pe prietenii corupţi ai premierului Victor Ponta”, se arată în comunicatul trimis de Raluca Turcan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri