Politolog: Pensia unui medic de anvergură este mai puțin decât surplusul de 4.000 de lei al unui parlamentar

Data publicării:
PARLAMENT

Politologul Andrei Țăranu a discutat la Digi24 faptul că senatorii și deputații vor primi până la 4.000 de lei ÎN PLUS la momentul pensionării.

Aș vrea să vă uitați la pensia unui profesor universitar sau a unui medic de mare anvergură din România, care este sub 4.000 de lei. Or, cei 4.000 de lei doar i se adaugă unui parlamentar la pensia pe care o avea. Iar unii dintre ei, mai ales care au fie afaceri, fie sunt avocați – majoritatea, vor avea oricum o pensie foarte mare”, a spus Andrei Țăranu.

Politologul a adăugat acest lucru „va întări un sentiment de dispreț și de antipatie a cetățenilor României față de Parlament”, aspecte relevate de toate sondajele de opinie.

Parlamentarii, după cum observați, sunt complet neinteresați de felul în care păstreză încrederea într-o instituție, fiind mult mai interesați de perspectiva lor personală de după”, a subliniat politologul.

El a amintit că singura instanță care poate să întoarcă această lege în Parlament este președintele. Șeful statului are dreptul să facă acest lucru o singură dată.

Acest subiect legat de pensiile speciale tot apare recurent în politica românească aproape de sfârșitul mandatelor. A fost și prin 2008, a fost și prin 2004. Sunt mulți parlamentari, mai ales acum când se schimbă și sistemul electoral, care sunt convinşi că nu vor mai putea să obțină un loc pe listă, să mai ajungă în Parlament.

Andrei Țăranu s-a arătat „aproape convins” că președintele Klaus Iohannis va retrimite legea în Parlament.

Despre motivarea parlamentarilor, care au susținut că pensiile lor trebuie echivalate la nivelul celor ale foștilor parlamentari europeni, Andrei Țăranu a spus că este „o formulă foarte ciudată” în raport cu alocațiile copiilor.

De fapt, dacă ar trebui să fie dublat sau ar trebui să fie adunat, ar fi în primul rând salariul minim pe economie. România are unul din cele mai mici venituri pe cap de locuitor din întreaga Uniune Europeană. Ceea ce fac în ideea asimilării cu UE în termeni procentuali probabil că nu înseamnă decât 0,0-ceva-la-sută din populația țării. Această lege înțeleg că va fi aplicată doar celor care sunt în mandat în acest moment, pentru că nicio lege nu funcționează retroactiv, ceea ce va pune în discuție egalitatea tuturor parlamentarilor care au fost până în acest moment membri ai Parlamentului și care, din diverse motive, nu mai sunt în acest moment parlamentari”, a mai spus Andrei Țăranu.

Subiectul este politic în măsura în care membrii unei instituții importante într-o democrație, care reprezintă suveranitatea națională, uită de suveranitatea națională și își arogă doar calități individuale de parlamentari”, a subliniat politologul, adăugând că aceștia „pot să voteze orice, chiar în pofida interesului național”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri