Ponta îl atacă din nou pe ministrul Educației explicând contestarea plagiatului

Data publicării:
ponta-1

Într-o postare pe facebook, Victor Ponta susține că plagiatul declarat al tezei sale de doctorat, al cărei conducător a fost Adrian Năstase, ar fi ''prețul murdar pe care fostul instructor de pionieri din 1989 l-a plătit pentru a ocupa timp de câteva luni scaunul din Guvern''.

Ponta mai afirmă că fostul ministru al Educației, Adrian Curaj, nu a acceptat să-și calce în picioare toate legile pentru a-și păstra funcția. Premierul Dacian Cioloș a explicat, la momentul demiterii lui Adrian Curaj, că principalul motiv a fost întârzierea deciziilor CNATDCU în privința suspiciunilor de plagiat la adresa unor persoane publice și tergiversarea curățării lumii academice de impostură.

''Eu sunt convins că într-o ţară terorizată de Propagandă şi Sistemul Securist există mulţi judecători care au curaj să aplice legea şi să-mi dea dreptate ( cum a făcut deja ICCJ prin sentinţa definitivă din 2014)'', mai spune Ponta. Fostul premier invocă, în acest caz o decizie a instanței care s-a referit nu la conținutul tezei sale de doctorat acuzate și la acea vreme de plagiat, ci la procedură. De asemenea, Comisia de Etică a Universității din București, din care au făcut parte profesorii Mircea Dumitru și Marian Popescu, au declarat plagiat teza lui Ponta, în virtutea căreia a obținut dreptul de a preda la universitate și de a trece fără examen în breasla avocaților.

Ponta a început în 1999 lucrarea de doctorat, care a fost coordonată de Adrian Năstase, și pe care a finalizat-o în 2003, când era șeful Corpului de Constrol al prim-ministrului Adrian Năstase. ''Am respectat toate legile aflate în vigoare atunci (menţionând în lucrare la bibliografie toate sursele folosite) - sunt judecat acum după o Ordonanţă de Urgenţă aprobată în stil comunist în 2016 la 13 ani după. O regulă fundamentală a statului de drept este neretroactivitatea legilor''- susține fostul premier.

„Noul CNACTDU ( condus de un domn supărat şi convins că a pierdut alegerile pentru Preşedintele Academiei pentru că eu l-am sprijinit pe contracandidatul său) a analizat o singură teza - a mea!!!”, mai spune Victor Ponta, referindu-se la academicianul Viorel Barbu, matematician.

La momentul anunțului verdictului de plagiat asupra doctoratului lui Victor Ponta, care a avut o singură abținere la vot, lucrarea sa, intitulată „Curtea Penală Internațională. Istorie și Realitate”, a fost anunțată și cercetarea altor zece suspiciuni de plagiat ale lucrărilor de doctorat aparținând unor politicieni, unii dintre ei în funcție, între care Petre Tobă, Robert Negoiță, Florentin-Costel Pandele.

CNATDCU a considerat că 85 de pagini din lucrarea lui Victor Ponta au fost plagiate, iar termenul până la care fostul premier putea contesta decizia Consiliului expira marți. Contestația a fost anunțată public de ministrul Educației, Mircea Dumitru. Procedural, urmează un alt termen de zece zile, în care Consiliul CNATDCU trebuie să se pronunțe în privința contestației, dacă o acceptă sau nu. În cazul în care contestația este acceptată, mai curge un alt termen, de 45 de zile, timp în care o comisie de specialiști în drept reanalizează lucrarea de doctorat. În caul în care CNATDCU nu îi acceptă contestația lui Victor Ponta, titlul său de doctor va fi retras, prin ordin al ministrului Educației.

În ziua în care Consiliul CNATDCU anunța oficial că Victor Ponta a plagiat, fostul prim-ministru anunța, tot pe facebook, faptul că va scrie o nouă teză, subiectul fiind activitatea actualului guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri