Întâlnirea de la Cotroceni s-a încheiat. Președintele anunță că vrea consens politic pentru aderarea României la euro

Data publicării:
conferinta iohannis-6

Actualizare 13.45. Întâlnirea de la Cotroceni s-a încheiat. Președintele României anunță  că va organiza consultări cu partidele politice pentru identificarea unui consens politic național privind aderarea României la zona euro.

Comunicatul postat pe site-ul președinției:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a invitat joi, 28 mai a.c., la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, și pe Guvernatorul Băncii Naționale a României, domnul Mugur Isărescu, pentru a discuta despre procesul aderării României la zona euro.

Având în vedere complexitatea deosebită a procesului de aderare la zona euro, domnul Președinte Klaus Iohannis a lansat consultări pe această temă, astfel încât România să fie cât mai bine pregătită, iar adoptarea euro să fie în beneficiul tuturor cetățenilor. 

Discuțiile purtate de Președintele României cu Prim-ministrul României și cu Guvernatorul Băncii Naționale a României au avut în vedere să identifice principalele etape și responsabilități economice și instituționale ale procesului de trecere la euro, conform angajamentelor asumate de Guvern în cadrul Programul de Convergență 2015-2018.

În perioada următoare, Președintele României va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic național privind aderarea României la zona euro. Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naționale de trecere la euro și a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative și instituționale, care să asigure României un parcurs economic stabil și predictibil.

În cadrul discuțiilor de astăzi, s-a decis înființarea unui Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune, care să asigure proiectarea, coordonarea și monitorizarea etapelor și responsabilităților implicate pentru atingerea acestui obiectiv”, se arată pe site-ul președinției.


Actualizare 12.30. Premierul Victor Ponta a ajuns la Cotroceni. La discuțiile cu președintele participă și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și, potrivit unor surse, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Jurnaliștii l-au văzut pe Eugen Teodorovici urcând în mașina care îl ducea pe premier la Cotroceni.

Surse citate de Digi24 spun că întrevederea a fost solicitată de președintele Iohannis și că discuțiile vor aborda teme economice, în special aderarea României la zona euro.


Preşedintele şi premierul vor discuta despre modificările aduse la Codul de procedură penală. 

Răspunsul lui Klaus Iohannis la cererea lui C.P. Tăriceanu de a le demite pe L.C. Kovesi și L. Stanciu

Președintele Klaus Iohannis i-a răspuns președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după ce acesta i-a cerut să le demită pe Laura Codruța Kovesi și Livia Stanciu. 

Șeful statului precizează că nu are competențe constituționale sau legale în ceea ce privește înlăturarea din funcție a președintelui ÎCCJ și a procurorului-șef al DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri