Traian Băsescu: Iubitorii de câini să ia maidanezii acasă. Cei neadoptați să fie imediat eutanasiați

Data publicării:
traian basescu cotroceni presidency ro-1

Cele mai importante declarații: 

Sunt şapte cavaleri ai Ordinului "Steaua României" care au solicitat Cancelariei Ordinelor ridicarea decoraţiei lui Laszlo Tokes. În 19 septembrie, Cancelaria Ordinelor a convocat cavalerii Ordinului pentru adunarea generală care să stabilească membrii Consiliului de Onoare.

Declarația președintelui Traian Băsescu cu privire la retragerea decorației lui Laszlo Tokes

Odată cu stabilirea Consiliului de Onoare care trebuie să fie format din 7 membri imediat va fi sesizat cu cele şapte sesizări de ridicare a ordinului.

Dacă acest Consiliu de Onoare solicită preşedintelui ridicarea Ordinului Naţional, se emite decretul de retragere, dacă membrii Consiliului consideră că nu este cazul, nu se poate retrage Ordinul  

Conform legii, preşedintele nici nu poate fi cel care primeşte astfel de solicitări, nici nu poate emite decretul.

Dacă Consiliul de Onoare solicită președintelui ridicarea ordinului, președintele emite decretul.

Problema Siria: „În această fază România consideră că trebuie să aibă o atitudine prudentă”

Poziția României legat de Siria se menține aceeași pe care am exprimat-o cu ocazia întâlnirii cu ambasadorii români. În această fază România consideră că trebuie să aibă o atitudine prudentă. În momentul în care aliații noștri consideră că trebuie să ia măsuri prin care să dea un semnal Damascului, România se va solidariza cu aliații săi.

Declarația președintelui Traian Băsescu cu privire la poziția României legat de Siria

De ce prudență? Și astăzi au fost circa 20 de solicitări de operațiuni consulare la ambasada noastră de la Damasc. Este în pregătire repatrierea a 19 cetățeni români. Avem o problemă legată de prezența cetățenilor români pe teritoriul Siriei. Populația deținătoare de pașaport românesc nu este grupată. 

„Nu declanşez acum un proces de referendum naţional pentru Roşia Montană”

Nu am iniţiat un referendum pentru Roşia Montană, l-am invocat ca o eventualitate. În al doilea rând, apreciez şi asta precizez în scrisoare, că o dezbatere în Parlament este de natură să clarifice foarte multe din semnele de întrebare pe care românii le au legat de acest proiect şi consider că dezbaterea în Parlament este cel mai potrivit lucru pentru o opţiune corectă a Parlamentului. Nu voi lua o măsură care să împiedice sau să facă inutilă dezbaterea în Parlament.

Declarația președintelui Traian Băsescu cu privire la referendum

Ca atare, nu declanşez acum un proces de referendum naţional care, oricum, nu s-ar putea organiza decât tocmai la anul, odată cu europarlamentarele.

În cazul în care aş declanşa un referendum, naţional, în cazul în care, în urma dezbaterii în Parlament, societatea ar fi fragmentată pe tema Roşia Montană, în momentul în care aş primi legea la promulgare şi ar genera falii în societate, cu certitudine, nu aş promulga legea, înainte de organizarea unui referendum. Pentru că sunt proceduri să mă pot încadra în timpul de sesizare şi organizare a referendumului, înainte de promulgare.

Partidele sunt în contradicţie, acum le-ar conveni un referendum, alteori nu îl respectă. Mi se pare că e un moment potrivit pentru o dezbatere serioasă. Parlamentarii trebuie să aibă în vedere consecinţele oricărei soluţii pe care am adopta-o.

Sunt nevoit să am un comportament neutru faţă de proiect, chiar dacă am fost un susţinător al lui. Modul cum evoluează lucrurile mă îndeamnă să fiu prudent pentru a fi un mediator credibil în această dezbatere publică. Pozițiile mele față de proiect vor fi neutre din acest moment.

Traian Băsescu: Castrarea câinelui nu-i scoate dinții

Vă rog să mă scuzați că abordez un al patrulea subiect, mulți vor spune că nu este un subiect pentru președinte. Am fost primarul Capitalei și cunosc problema.

Atunci când au blocat procesul de eutansiere, parlamentul a făcut-o politicianist. Și atunci rata de accidente era la 11-12.000 de bucureșteni mușcați într-un an. Am văzut rata de anul trecut, când au fost 16.000 de bucureșteni mușcați.

Zilele trecute un copil a murit. Fac un apel la guvern, pentru că administrațiile locale sunt cu mâinile blocate de legislația în vigoare, să emită o ordonanță de urgență prin care să stabilească un termen scurt sau rezonabil în care iubitorii de câini să ia maidanezii acasă. Să-i țină în țarcul lor. După care cei care nu au fost adoptați de iubitorii de câini să fie imediat eutanasiați.

Declarația președintelui Traian Băsescu despre situația câinilor maidanezi

Povestea cu castrarea câinilor are două valențe. Una, prelungește timpul în care câinii fără stăpân dispar dintre blocuri, străzi, maidane. Nu este o soluție relativ rapidă, poate dura până la 10 ani. Castrarea este o soluție pe termen lung, care din 2004 de când avem noua legilsație în vigoare s-a dovedit că nu dă rezultate. Rezultatul actualei legislații care vizează castrarea și teroria lăsării lor tot pe stradă, că acela e mediul în care se simt bine, uitându-se că și oamenii și copiii trebuie să se simtă în siguranță pe străzi. În primul rând oamenii trebuie să se simtă în siguranță. Această teorie aplicată în 2004 s-a dovedit un eșec. Nu trebuie să așteptăm să mai moară un copil, de aceea guvernul trebuie să emită o OG.

Nu putem pune câinii mai presus de oameni, mai presus de un copil nevinovat care se și duce să se joace cu el, că așa a văzut el în cărțile de povești, că un câine e prietenul omului. Dar nu un câine flămând, prigonit este prietenul omului.

Fac un apel la Guvern să emită o ordonață de urgență. Cazul de ieri al copilului nu ne mai lasă să așteptăm. Nu vreau să intru în detaliile înavuțiților.

Mai spun un lucru, castrarea câinelui nu-i scoate dinții. Un câine castrat și lăsat în sălbăticie e mai rău decât unul crescut pe lângă casă.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri