Proiect de lege: grade militare de vânzare

Data publicării:
ico

Proiectul de lege prevede acordarea de grade militare în funcţie de valoarea donaţiilor făcute. Astfel, pentru o sumă cuprinsă între 100 şi 1.000 de euro, donatorii primesc o distincţie publică militară.

Dacă sunt dispuşi să dea Armatei între 1.000 şi 5.000 de euro, în fiecare an, timp de cinci ani, primesc gradul de subofiţer în rezervă.

Românilor cu dare de mână, care donează 50.000 de euro timp de 12 ani, le este rezervat gradul de general în rezervă. Banii ar urma să fie folosiți exclusiv pentru cumpărarea de tehnică de luptă modernă. La prima vedere, iniţiativa nu are sprijinul miniştrilor.

Mircea Dușa, ministrul Apărării Naţionale: „Armata este cea mai apreciată instituție a statului și consider că statul român trebuie să asigure finanțare.

Reporter: Dar donaţii contra grade militare?

Mircea Dușa: „Nu mi se pare corect acest lucru”.

Gabriel Oprea, vicepremier: „Nu sunt de acord, personal. Gradele militare se dau în condiţii foarte clar stabilite de lege şi de regulamentele militare”.

Nici Opoziţia nu ar susţine un astfel de proiect.

Vasile Blaga, copreședinte PNL: „Sunt oameni veseli peste tot, nu îmi place, nu îl cunosc, cum sună să dai doi lei și ești soldat fruntaș... dai un milion și ești colonel. Nu susținem astfel de aberații.

Unul dintre parlamentarii care şi-au pus semnătura pe propunerea legislativă bate deja în retragere.

Dan Laurenţiu Tocuț, deputat ALDE, coinițiator: „Au venit nişte colegi şi mi-au explicat... Este important ca apărarea naţională, prin orice mijloace, să beneficieze de anumite fonduri. Într-adevăr, se pare că nu au avut dreptate pe anumite chestii şi atunci trebuie văzut cu specialiştii să fie totul constituţional, legal”.

Pe lângă gradele militare, în proiect sunt prevăzute şi unele facilităţi fiscale pentru donatori, mai exact reducerea cu până la 8 la sută a impozitelor. Consiliul Legislativ susţine însă că donatorii nu vor putea beneficia de asemenea scutiri pentru că s-ar încălca prevederile din Codul Fiscal.

Proiectul se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care are ca termen luna octombrie pentru a da un vot, iar cameră decizională este Senatul.

Propunerea iniţială aparţine unei organizaţii non-guvernamentale - Centrul de Reflecţii Politice şi Strategice. La începutul anului, liderii partidelor parlamentare au semnat, la Palatul Cotroceni, un pact care prevede că bugetul Apărării va fi de 2% din PIB, din 2017.

Bani contra grade militare

- 100 de euro - diplomă pentru donaţie

- 100 - 1.000 de euro - distincţie publică militară

- 1.000 - 5.000 de euro, cel puțin 5 ani - grad de subofiţer în rezervă

- 5.000 - 10.000 de euro, pe timp de 7 ani- grad de ofiţer inferior în rezervă

- 10.000 - 50.000 de euro, timp de 9 ani- grad de ofiţer superior în rezervă

- 50.000 de euro, timp de 12 ani- grad de general în rezervă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri