Protest în Parlamentul României în timpul discursului președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin

Data publicării:
INCIDENT SENAT

ACTUALIZARE 15:40. Digi24 a solicitat MAE un punct de vedere privind prezența lui Serghei Narîșkin la București, în condițiile în care oficialul rus a putut călători în spațiul comunitar, deși este pe lista de sancțiuni decisă de UE la adresa mai multor oficiali ruși.

Poziția MAE referitoare la prezența președintelui Dumei de Stat a Rusiei la București:

„Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că România acordă o importanţă deosebită implementării corecte a regimurilor de sancțiuni, în deplină conformitate cu prevederile instrumentelor internaționale.

Decizia Senatului României de a adresa invitația de participare preşedintelui Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîșkin, la cea de-a 46-a sesiune a Adunării Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre a avut în vedere faptul că România are o obligaţie de drept internaţional de a permite intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii și imunități.

Astfel, instrumentul UE prin care au fost introduse restricțiile privind admisia - impuse unor oficiali ruși (menționați în anexa la Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei) - stabilește în mod clar și neechivoc faptul că restricțiile nu se aplică în situația în care un stat membru are o obligație de drept internațional decurgând dintr-un acord multilateral care conferă privilegii și imunități.

Or, în acest caz, România este parte din 2006 la Protocolul adițional privind privilegiile şi imunităţile Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN) semnat la Baku la 31 octombrie 2003, ratificat prin Legea nr. 42 din 8 martie 2006, publicată în Monitorul Oficial nr. 238 din 16 martie 2006, document internațional cu valoare juridică obligatorie care obligă statele părți să acorde privilegiile şi imunităţile reprezentanților celorlalte părți la Protocol.

Conform articolului 5 lit. d) din acest Protocol, între privilegiile avute în vedere este inclusă scutirea de formalități la intrarea în țară - ceea ce înseamnă dreptul de a intra pe teritoriul statului organizator. Astfel, România are obligaţia de a scuti reprezentanţii Rusiei care participă la lucrările APCEMN de la restricţiile privind intrarea pe teritoriul său, această obligaţie izvorând din cuprinsul unui acord multilateral care conferă privilegii și imunități.

România a informat partenerii din UE cu privire la acest caz.


Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, a fost astăzi în Senatul României pentru a susține un discurs. Acesta a avut loc după ce Rusia a preluat de la România președinția Adunării Parlamentare a Cooperării economice a Mării Negre.

În timpul discursului, câțiva parlamentari ucraineni au protestat la adresa președintelui rus, Vladimir Putin. Parlamentarii ucrainieni şi-au început protestul imediat după ce preşedintele Dumei de Stat a luat cuvântul în plenulul Senatului.

Protestatarii au scris pe o pancartă „În 2008 – Georgia, în 2014 – Ucraina. Cine urmează? Putin, Oprește-te!”. Un alt mesaj este „Putin, dă-ne Crimeea înapoi!”. Aceștia au afișat mesajul în Senatul româniei, chiar în timpul discursului președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin.

În momentul în care protestatarii s-au așezat la stânga și la dreapta prezidiului la care vorbea, Serghei Narîşkin i-a atras atenția lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, să facă ceva în acest sens. „Domnule preşedinte, ce e cu circul acesta aici? E obligatoriu să asistĂm la acest spectacol?”, i s-a adresat Narîșkin lui Călin Popescu Tăriceanu.

După ce președintele Dumei a spus că nu i se pare normal să se întâmple acest lucru, Călin Popescu Tăriceanu i-a rugat pe protestatarii parlamentari să ia loc în bănci. „V-aş ruga să mergeţi şi să luaţi loc la locurile dumneavoastră”, le-a spus Tăriceanu.

Aceștia însă au rămas lângă prezidiu. Este posibil ca nici măcar să nu fi înțeles mesajul președintelui Senatului, întrucât traducerea se face prin căști, iar aceștia nu le purtau.

Într-un final, Serghei Narîşkin i-a transmis lui C.P.Tăriceanu că, din punctul său de vedere, nu este nicio problemă și că poate să își continue discursul. „Domnule preşedinte, în ceea ce mă priveşte pe mine, acest lucu nu mă încurcă. Eu pot continua”, a spus Narîșkin.

Este un protest al delegației ucrainene față de gestul făcut de Federația Rusă în urmă cu un an, când a anexat Crimeea.

Vociferări s-au auzit şi după ce preşedintele Dumei de Stat şi-a încheiat discursul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri