Viktor Orban provoacă din nou indignare în România. Ce se ascunde în spatele declarațiilor lui

Data publicării:
victor orban la tusnad - index

Declaraţiile de la Tuşnad au fost comentate pentru Digi24 de fostul disident maghiar Gaspar Miklos Tamas.

El nu convinge pe nimeni, dar solidifică tabăra dreptei şi atrage, bineînţeles, alegătorii de extremă-dreaptă care la un moment dat păreau să prefere partidul neofascist Jobbik. (...) În vara lui 2015, discursul domnului Orban este mult mai radical decât discursul Jobbik”, a apreciat scriitorul și filosoful Gaspar Miklos Tamas într-un interviu pentru Digi24.

Reacțiile partidelor reprezentate în Parlamentul de la Budapesta

Coaliţia Democratică (DK), condusă de fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany, spune că prim-ministrul Viktor Orban este orb şi surd faţă de problemele reale ale Ungariei. „Dacă l-ar interesa cu adevărat Ungaria şi nu doar ca el şi prietenii lui să se îmbogăţească din banii contribuabililor, ar fi trebuit să spună cum opreşte exodul sutelor de mii de tineri ungari”, a spus purtătorul de cuvânt al DK, Zsolt Greczy. „Afirmaţiile făcute de Viktor Orban la Tuşnad ( referitoare la imigrație – n.r.) sunt inacceptabile pentru orice om democrat şi normal”, a adăugat Greczy.

„Discursul lui Orban arată că Ungaria are un prim-ministru cu un orizont periculos de îngust, care în mod vizibil nu are răspunsuri la problemele globale actuale”, a declarat, la rândul său, Andras Schiffer, copreşedintele partidului ecologist LMP. „Dacă prim-ministrul consideră scandalos faptul că negocierile asupra Tratatului de liber-schimb între SUA şi UE (TTIP) continuă şi după scandalul interceptărilor telefonice, atunci Orban să anunţe imediat că nu participă la acestea. Orban să dea explicaţii şi de ce europarlamentarii Fidesz au votat continuarea negocierilor asupra TTIP” - a spus Schiffer.

„Pe lângă multe cuvinte goale, prim-ministrul ungar a spus şi câteva lucruri cu adevărat îngrozitoare. A fost absolut halucinantă, de exemplu, afirmaţia sa potrivit căreia imigranţii din Africa neagră vin aici şi violează femeile europene. A mai spus şi alte lucruri demente, de exemplu că stânga politică nu îi iubeşte pe maghiari pentru că sunt maghiari” - a notat Nora Hajdu, membru în conducerea partidului Egyutt (Împreună).

Europarlamentarul Istvan Ujhelyi de la Partidul Socialist Ungar a respins politica expusă de Viktor Orban. „Socialiştii ştiu că Europa este într-o gravă criză, dar cauza acesteia sunt tocmai politicile promovate de cei ca Orban. Premierul ungar nu este un vizionar, cel mai înţelept politician al Europei, ci doar capul unei mafii politice balcanice meschine. Orban se preface că lucrează pentru viitorul ţării, dar în realitate izolează populaţia ungară de comunitatea europeană” - a spus Ujhelyi.

Cum comentează presa din Ungaria

INDEX, portal online: Orban a întins o capcană abilă stângii politice la Tușnad

Faţă de statul iliberal de anul trecut, discursul de anul acesta de la Tușnad nu va provoca scandal internaţional, dar stânga a primit o provocare tactică din partea lui Viktor Orban ca niciodată până acum. (…) Dacă stânga va răspunde acestei provocări, atunci a intrat în capcană. Dar cea mai abilă parte a discursului premierului a fost cea în care a legat imigraţia de cele mai groaznice lucruri, de la şomaj la viol, făcând referire la exemple occidentale şi politicieni moderaţi.”

HVG, săptămânal economic: Foarte slăbuţ, domnule prim-ministru

Chiar şi cea mai dură frază a discursului de anul acesta de la Tușnad a fost foarte slabă: că stânga nu-şi iubeşte naţiunea am auzit-o deja. Chiar demult, acum zece ani. Discursul din 2005 avea miză, Partidul Socialist Ungar şi Partidul Liber-Democraţilor tocmai câştigaseră un referendum – e drept, cu o campanie de prost gust -, iar un an mai târziu au învins Fidesz în alegeri. Să dai cu piciorul astăzi într-un leu mort e fără miză.

A fost un discurs de evitare a riscurilor, nu va face vâlvă în presa europeană sau americană. Putea vorbi despre adevăratele cauze ale migraţiei, despre prăbuşirea Irakului şi Afganistanului, se puteau trage concluzii din eşecul politicii externe americane. Sau măcar ce a greşit UE sau SUA în cursul prăbuşirii dictaturii lui Gaddafi. Sau ce măsuri ar fi necesare împotriva dictatorului sirian care îşi ucide propriul popor. Dacă tot vrem să evităm migraţia.

Poate au dreptate cei care spun că Fidesz nu mai e ce a fost, iar şeful (Orban – n.r.) nu mai are idei. Pentru că a exploata temerile oamenilor, a adânci fricile existente – cum face în campania antiimigraţie – este un truc politic vechi, se pot chiar câştiga alegeri cu el. Dar cu aceasta se poate domina cel mult momentul şi este puţin pentru alura de om de stat demn de manualele de istorie”. 

(Balazs Barabas, Budapesta)

Reacția MAE de la București

Ministerul de Externe de la Bucureşti consideră inacceptabil gestul premierului Ungariei de a pune pe Facebook simboluri cu Ungaria Mare şi Ţinutul Secuiesc. MAE spune ca promovarea acestor simboluri încalcă principiile Tratatului de înţelegere dintre România şi Ungaria și nu contribuie la o eficientizare a relațiilor dintre cele două țări, așa cum spunea Viktor Orban că își dorește, într-un discurs pe care l-a ținut sâmbătă la Băile Tușnad.

Într-una din fotografiile făcute cu ocazia taberei de vară din staţiunea Băile Tuşnad sunt surprinse mai multe insigne cu harta Ungariei Mari, precum şi cu oameni care poartă steaguri ale aşa-zisului Ţinut Secuiesc. MAE a reacţionat printr-un mesaj în care condamnă acţiunile premierului de la Budapesta.

„Promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste (...) nu contribuie nicidecum la „eficientizarea" relaţiei româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, aşa cum îşi propunea premierul ungar. Atâta vreme cât partea ungară nu dovedeşte neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiţi de comun acord (...), relaţia bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată şi construită pe încredere reciprocă”, spune MAE într-o postare pe contul de Facebook al ministerului.

Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism şi s-a pronunțat în favoarea unei „relații eficiente” româ...

Posted by Ministry of Foreign Affairs, Romania on Sunday, July 26, 2015

Apariţia pozelor pe reţeaua de socializare vine în contextul declaraţiilor lui Viktor Orban potrivit cărora relaţia ungaro-română s-a deteriorat în ultimii trei ani şi că statul maghiar nu a fost vreodată mai jignit, în istoria sa, de către politicienii români.

„Eu nu îmi amintesc ca politicienii români care sunt în funcţii de conducere, aici mă refer şi la prim-ministru, să fi atacat de atâtea ori Ungaria, cum s-a întâmplat din 2012 încoace”, a spus Viktor Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri