PSD-UNPR-PC intră cu 16 mandate în Parlamentul European. Cu două portofolii, PMP se declară cel mai important partid de opoziţie

Data publicării:
stampila

România a trecut duminică prin cel de-al treilea scrutin european din istoria sa. 32,16% dintre români au ieşit la vot, iar cei mai mulţi au pus ştampila pe alianţa PSD-UNPR-PC. Deşi cifrele îi poziţionează pe locul al doilea, liberalii nu au multe motive de bucurie: diferenţa faţă de coaliţia câştigătoare este extrem de mare. Aflat la masa câştigătorilor, Victor Ponta a lansat un apel către foştii colegi de alianţă, invitând PNL la negocieri pentru refacerea USL. Crin Antonescu nu se arată însă dispus să negocieze, iar replica sa a fost acidă. Războiul abia acum începe, a spus liderul liberal, adăugând că nu are de gând să lase România pe mâna „baronilor roşii”.

Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut cel mai mare număr de voturi la alegerile europarlamentare. Potrivit unui sondaj IRES comandat de Digi24, alianţa condusă de Victor Ponta a fost votată de 41% din cei care şi-au exprimat opţiunea. Cu acest procent, va avea 16 mandate în viitorul Parlament European.

Potrivit aceluiaşi sondaj, liberalii s-au clasat pe locul doi, cu 14% din voturi şi şase mandate, la mică distanţă de PDL, care a obţinut 10% şi cele patru mandate aferente. Au mai intrat în Parlamentul European şi UDMR şi PMP, cu trei şi respectiv două mandate. Sondajul îl arată câştigător şi pe independentul Mircea Diaconu.


Alianţa PSD-PC-UNPR şi Partidul Mişcarea Populară se declară, de altfel, învingătorii acestui scrutin. Victor Ponta pune victoria pe seama păstrării valorilor Uniunii Social Liberale, iar PMP se declară cel mai important partid de opoziţie. De aceea, „este nevoie să ne unim în jurul unui proiect care să dea putere opoziţiei la PSD şi în noiembrie 2014 să câştigăm preşedinţia României”, a declarat Elena Udrea.

Liberalii, care după primele estimări au obţinut mult sub procentul de 20% pe care şi l-au propus, aşteaptă rezultatele oficiale ale alegerilor.

Prima reacţie în PSD le aparţine lui Liviu Dragnea şi Ion Iliescu: „Dacă eram în USL, acum aveam peste 60%

Liviu Dragnea: Este rău pentru PNL. Asta arată greşeala pe care au făcut-o când au ieşit din USL.

Ion Iliescu: Este o lecţie bună pentru PNL.

Liviu Dragnea: Este, este.

Ion Iliescu: Este eşecul lui Crin, categoric.

Liviu Dragnea: Dacă eram în USL, acum aveam peste 60%.

Ion Iliescu: Ar trebui să îşi declare acum retragerea din funcţie.

După numai o oră şi jumătate, Victor Ponta invita PNL la negocieri pentru refacerea USL:

A fost un mesaj din partea alegătorilor pentru cei care au jucat la poker soarta USL şi a propriului partid, care au pierdut la această cacealma şi trebuie să îşi asume responsabilitatea. Ceea ce ma interesează pe mine este că de mâine suntem dispuşi să ne aşezăm la masă cu lideri PNL care cred în USL şi doresc refacerea USL. Este o mână întinsă pe care sunt convins că mulţi o aşteaptă”, a spus Victor Ponta.

A fost refuzat însă de liberali, prin vocea preşedintelui Crin Antonescu, în ciuda scorului sub aşteptări obţinut.

Indiferent de rezultatul acestor alegeri, PNL îşi va respecta demnitatea, principiile şi hotărârile. Că PNL nu ia mită, că PNL este singurul partid care pe baza principiilor şi în virtutea unor valori a fost capabil să părăsească o guvernare şi, ca atare, nu poate fi ademenit cu un loc mai mult sau mai puţin călduţ într-o guvernare”, a declinat Antonescu oferta social-democraţilor. „Nu vom lăsa România pe mâna baronilor roşii, indiferent de exit-polluri şi de rezultatele acestor alegeri”, a promis liderul liberal.

Am de transmis un mesaj: români, treziţi-vă! Azi s-a văzut că somnul naţiunii naşte monştri. Azi, cu mai puţin de 15%, mafia roşie a arătat că poate sufoca România. Le transmit celor din PSD că nu mor caii când vor câinii roşii”, a spus la rândul său liberalul Ludovic Orban.

Crin Antonescu a declarat de mai multe ori că, dacă PNL obţine sub 20% la europarlamentare, va demisiona din fruntea partidului.


Victor Ponta a avut un mesaj şi pentru partidele din opoziţie: le invită la cooperare, însă nu la guvernare: „Fac un apel şi către cei ai căror forţe politice reprezintă legislativul în Parlament. Nu vorbim de intrarea la guvernare - PDL, PPDD trebuie să rămână în opoziţie până în 2016... Putem şi adresez o invitaţie în acest sens: putem discuta despre câteva teme majore în perioada următoare”, a spus liderul social-democrat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri