România caută un premier. Ce socoteli își fac partidele

Data publicării:
iohannis consultari psd 8 iunie presidency

Aflarea veştii că Victor Ponta pleacă din fruntea Guvernului a creat agitaţie pe scena politică. Toataă lumea îşi face calcule şi îşi analizează candidaţii pentru a-i prezenta la consultările de la Cotroceni. Partidului Naţional Liberal cere, însă, alegeri anticipate, pentru a schimba şi majoritatea din Parlament.

„Cel mai rezonabil și echilibrat lucru și cel care vine în așteptarea solicitărilor societății civile nu e altceva decât soluția alegerilor anticpate prin acord politic”, a declarat Alina Gorghiu, liderul PNL.

De acord cu această variantă sunt Partidul Naţional Democrat, dar şi Uniunea Democrată Maghiară din România. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, vine, însă, şi cu alte idei pentru formarea viitorului Guvern.

„Prima variană: ca actuala coaliție să meargă înainte cu un alt premier este o varintă pe care nu aș susține-o și nu cred că e o soluție bună. Altă variantă este o coaliție din actuala opoziție și plus cei care vor vota noul guvern, inclusiv un guven minoritar. O altă variantă ar fi un guvern tehnocrat care pregătește alegerile de anul viitor și dizolvarea Parlamentului, ultima soluție în cazul în care nu se poate ajunge la o majoritate pentru a pune un nou guvern”, a explicat Kelemen Hunor.

De cealaltă parte, social-democraţii resping ideea liberalilor şi spun că această variantă nu ar face altceva decât să aducă la instabilitate.

Nu agreăm propunerea PNL de a declanșa anticipate. Ar înseamna ca de azi, câteva luni să fie un guvern instabil, cu premier interimar, în condițiile în care trebuie adoptată legea bugetului. (...) Vom merge cu o propunere de prim-ministru, care sperăm să fie acceptată și să poată întruni susținere în Parlament. (Reporter: Care este această propunere?) I-o vom face preşedintelui. (...) Vom face o propunere care să ţină cont de evoluţia şi dinamica din societate”, a declarat Liviu Dragnea.

Gabriel Oprea a anunţat că nu va mai avea nicio funcţie în Guvern, chiar dacă partidul său, UNPR, vrea să facă parte din viitorul executiv.

„Eu personal nu voi mai face parte din nicun guvern, e normal, sunt solidar cu Victor Ponta (...) Restul negocierilor intră în bucătăria politică. Actuala coaliție rămâne, există o coaliție solidă, o să vă spună și colegii mei de la ALDE și trebuie să facem împreună cu celelalte partide, bănuiesc că vom fi chemați la consultări”, a declarat liderul UNPR, Gabriel Oprea.

Şi fostul preşedinte al României a comentat decizia premierului de a-şi da demisia. Traian Băsescu a venit chiar şi cu un nume de viitor premier.

„Cred că schimbarea clasei politice se poate face odată cu alegerile parlamentare, iar în momentul de faţă nu avem condiţii. Chiar Constituţia pune piedici foarte mari pentru dizolvarea Parlamentului. Dacă se respectă angajamentele publice, viitorul prim-ministru e Cătălin Predoiu”, a spus Traian Băsescu.

O decizie privind componenţa Guvernului va fi luată zilele următoare, după ce toate partidele vor merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Citiți și:

Reacții politice la demisia lui Victor Ponta
Raportul de forțe din Parlament
Pașii pentru formarea unui nou guvern

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri