SONDAJ IRES. Victor Ponta sau Klaus Iohannis? De partea cui sunt românii în disputa asupra Codului Silvic

Data publicării:
Victor Ponta si Klaus Iohannis - Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu

Aproape trei sferturi dintre români (73%) cred că defrișările ilegale sunt o problemă reală, iar 20% spun că este vorba despre un motiv de confruntare politică.

Pentru 83% dintre români, acest subiect este important sau foarte important, arată sondajul IRES realizat la comanda Digi24.

În ceea ce privește disputa dintre premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis pe această temă, mai bine de 50% spun că au urmărit subiectul și că știu ce poziție are fiecare dintre cei doi lideri. 52% dintre respondenți spun că sunt de partea lui Klaus Iohannis, iar 20% îl susțin pe Victor Ponta. 17% dintre români nu susțin nici poziția președintelui, nici pe cea a premierului.

Premierul a acuzat oameni politici din PNL că l-au influențat pe președinte să respingă promulgarea completării Codului Silvic pentru a favoriza o firmă austriacă. Președintele a negat însă acest lucru.

53% dintre cei chestionați spun că îl cred pe Klaus Iohannis, iar 20% îl cred pe Victor Ponta. 13% nu cred nici declarațiile președintelui, nici pe cele ale premierului, iar 14% dintre respondenți fie nu știu, fie nu răspund la această întrebare.

Întrebați cine cred că ar trebui să facă lumină în această problemă, românii spun: Klaus Iohannis (34%), Guvernul (8%), Justiția (8%), premierul (6%), Parlamentul (5%), premierul și președintele (5%).

Respondenții spun că de vină pentru defrișările ilegale sunt legile din domeniu (43%), administrația locală (20%), administrația centrală (16%).

Pe de altă parte, 79% dintre respondenți spun că sunt de acord cu propunerea premierului de interzicere temporară a exportului de lemn. Iar 90% dintre români au o părere bună sau foarte bună despre faptul că președintele a anunțat că problema defrișărilor va fi dezbătută în CSAT.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri