Se caută candidați onești pentru locale

Data publicării:
stampila 2

Zeci de bucureşteni au răspuns anunţului privind recrutarea de potenţiali candidaţi pentru alegerile locale de anul acesta. Campania a fost lansată de Iniţiativa România, o platformă constituită după tragedia din clubul Colectiv.

Mihai Politeanu, membru fondator Iniţiativa România: „Apelul nu se adresează politicienilor ci oamenilor de rând, oamenilor buni şi comunităţilor civice din Bucureşti. Noi dorim să îi trecem printr-un proces de selecţie. E vorba de firmă de resurse umane şi de profesionişti independenţi care să evalueze aceşti posibili candidaţi. ”

Cei care trec de toate filtrele vor candida pe listele partidelor partenere. Două formaţiuni sunt acum în stadiul de organizare: 200 pentru Bucureşti şi Mişcarea Uniţi realizăm”. Altele sunt aşteptate să se alăture.

Mihai Politeanu, membru fondator Iniţiativa România: „Sperăm ca aceste partide să meargă cu liste comune la alegeri, pe o platformă comună.”

Ca răspuns la mişcările civice de după tragedia din Clubul Colectiv, marile partide promit şi ele reguli noi de recrutare a candidaţilor.

Alina Gorghiu, copreședinte PNL: „Condiţia esenţială a fost să îndeplinească, orice candidatură, acel decalog al integrităţii. Apoi vorbim despre un proiect de guvernare locală. ”

Liviu Dragnea, președinte PSD: „Lista de consilieri locali şi judeţeni să fie întâi validată sau invalidată de către cetăţeni printr-o consultare populară largă.”

În 2012 au fost votaţi 41 de preşedinţi ai consiliilor judeţene, peste 3 mii de primari, 1.300 de consilieri judeţeni şi 40 de mii de consilieri locali. Aproape de finalul mandatului, unii dintre ei par mai degrabă dezamăgiţi de experienţă.

Marin Popescu, consilier judeţean Timiş: „Depinzi foarte mult de ceea ce înseamnă grup, de ceea ce înseamnă echipă și majoritatea, în definitiv. ”

Cei care sunt în faţa primei candidaturi sunt entuziaşti.

Simona Nicoleta Sandor: „Iubesc oamenii, doresc să le fie bine și îmi place și politica.”

Legea permite candidatura celor care au împlinit 23 de ani. Indemnizaţia lunară a unui consilier local este raportată la cea a primarului şi este cuprinsă între 900 şi 1200 de lei.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri