Subiectele ședinței CSAT: situația din Turcia și Ucraina și defrișările ilegale

Data publicării:
ioha-1

Cel mai fierbinte subiect din ședința CSAT a fost situația din Turcia, stat care a lansat atacuri fără precedent asupra kurzilor din nordul Irakului, relatează Alina Manolache, reporter Digi24.

Potrivit unor surse, s-a discutat și despre exercițiile militare NATO fără precedent ce se pregătesc și vor avea loc în nordul Africii. 

Membrii CSAT au discutat și despre situația din estul flancului NATO, din Ucraina, dacă și cum aceste evenimente ar putea să afecteze România.

Nu în ultimul rând, defrișările ilegale de păduri din România sunt văzute ca riscuri și vulnerabilități la adresa țării.

De precizat că la această ședință nu au participat prim-ministrul Victor Ponta, ci prim-ministrul interimar Gabriel Oprea, și nici miniștrii Robert Cazanciuc (Justiție) și Mihai Tudose (Economie).

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

„Joi, 30 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, a avut loc o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, condusă de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis.

Membrii Consiliului au analizat evoluţiile de securitate din proximitatea flancului estic al NATO, impactul regional şi consecinţele pentru România ale acestor evoluţii, precum şi preocupările mai ample la nivel aliat faţă de riscul escaladării situaţiei din proximitatea geografică sudică a Alianţei Nord-Atlantice.

De asemenea, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, au fost analizate riscurile şi vulnerabilităţile la adresa patrimoniului forestier naţional, determinate de defrişările ilegale, cu impact major asupra climatului de afaceri şi, implicit, în planul prejudicierii bugetului general consolidat de stat”.

De asemenea, Administrația menționează că la ședință au participat:

- viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea;

- ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa;

- ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu;

- ministrul Finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici;

- directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig;

- directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu;

- şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă;

- consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor;

- secretarul CSAT, general de brigadă Mihai Şomordolea.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri