Ședință cu scântei la PSD. Victor Ponta: „Facem un pic de ordine și disciplină”

Data publicării:
victor ponta la psd

Deja de aseară a fost lansată ideea suspendării din partid a celor doi. Sebastian Ghiță este cel care a venit cu ideea.

Sebastian Ghiţă cere ca Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc să fie suspendaţi din PSD

Pe de altă parte, Liviu Dragnea - vizat direct de „complotul” lui Viorel Hrebenciuc - ar fi declarat în legătură cu acest scandal: „Noroc că prostia nu e infracțiune”.

Discuții între V. Hrebenciuc și D. Șova despre amnistie și președinția PSD. V. Ponta: „Nu ne spune DNA pe cine să punem șef la partid”

Liderii PSD au început să sosească miercuri după-amiază rând pe rând la sediul PSD. Unii au făcut declarații, alții – printre care Liviu Dragnea – nu au vrut să se oprească pentru discuții cu jurnaliștii.

Facem un pic de ordine și disciplină. Mă bucur că ați revenit aici, la sediul PSD. Trebuia să trec și eu mai des”, a declarat, destul de laconic, premierul Victor Ponta, la intrarea în sediul PSD.

Dan Șova, surprins în stenogramele DNA discutând cu Viorel Hrebenciuc despre o eventuală preluare a șefiei PSD după ce Victor Ponta va fi ales șef al statului, a fost dus cu mașina până la ușa din spatele clădirii PSD, pe unde a intrat, evitând astfel jurnaliștii.

În cursul dimineții, Viorel Hrebenciuc a declarat că nu are de gând să demisioneze și din PSD. 

Cum se pierde calitatea de membru PSD. Ce prevede statutul partidului (sursa: Mediafax)

Calitatea de membru PSD se pierde prin excludere sau demisie şi încetează prin autosuspendare, care e o decizie personală, în timp ce suspendarea, care e una dintre sancţiuni, este luată pe timp limitat şi vizează funcţia într-un organ de conducere a partidului, dar şi calitatea de membru.

Astfel, potrivit art. 27, alineatul (1) din Statutul PSD, calitatea de membru al PSD se pierde prin demisie, radiere, excludere sau înscriere în alt partid.

Mai mult, potrivit articolului. 28, alineatul (1), calitatea de membru al PSD încetează prin autosuspendare, decizie personală luată în situaţia în care calitatea de membru de partid a acestuia devine incompatibilă cu o funcţie sau cu o demnitate publică pe care urmează să o ocupe.

Articolul 31 este cel care vorbeşte despre sancţiunile care li se aplică membrilor PSD care au săvârşit abateri de la prevederile Statutului ori care prin activitatea sau comportamentul lor aduc prejudicii partidului li se aplică, în funcţie de gravitatea acestora.

Prima sancţiune este avertisment - care este o sancţiune pentru membrul de partid adoptată de către Biroul organizaţiei locale din care face parte sau sancţiune pentru membrul de partid care ocupă o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la toate nivelurile, adoptată de organul de conducere respectiv.

Suspendarea pe timp limitat din funcţia pe care o deţine în cadrul unui organ de conducere a partidului este o altă sancţiune, care e propusă de organul de conducere din care face parte şi aprobată prin hotărâre a conducerii ierarhic superioară.

A treia sancţiune este retragerea sprijinului politic, permanent sau temporar, pentru funcţiile de parlamentar, europarlamentar, preşedinte al Consiliului Judeţean, primar, viceprimar, precum şi pentru funcţiile numite în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale, pentru care membrul respectiv a beneficiat de susţinerea politică a partidului.

A patra sancţiune este excluderea, aceasta fiind aplicată prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care face parte membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD. Acesta poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior.

Există prevăzută, de asemenea, în statut şi sancţiunea de suspendare pe o perioadă de 6-12 luni din calitatea de membru al partidului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri