Revolta șefilor de consilii judeţene din PSD. Sunt nemulţumiţi că vor fi aleşi prin votul consilierilor

Data publicării:
consilii judetene

Cei mai mulţi şefi de consilii judeţene de la PSD vor să fie păstrat actualul sistem, adică alegere prin vot direct, la fel ca pentru primari.

„Aşa cum Sfânta Scriptură ne spune că omul a fost creat după chipul şi asemănarea celui de sus, tot aşa spun şi eu că legea aceasta este facută după chipul şi asemănarea lui Zgonea (Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei de Cod Electoral, n.r.)”, a declarat Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui.

Liderii locali atrag atenţia că alegerea indirectă a preşedinţilor de consiliu judeţean ar permite conducerilor centrale să aibă controlul la nivel judeţean, în totală contradicţie cu intenţia de descentralizare. Mai mult, alianţele politice ar deveni mai puternice decât voinţa oamenilor, exprimată la nivel local, prin vot direct.

„Intrăm în domeniul jocurilor politice în care aranjamentele ţin locul unei transparenţe decizionale care implică cetăţeanul”, susţine Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ Galaţi.

Partidele, evident, trebuie să facă fel de fel de compromisuri pentru a asigura majorităţile necesare. Preşedinţii, întotdeauna, vor sta pe un butoi cu pulbere. Din toate soluţiile care puteau să existe, am ales-o pe cea mai proastă”, a declarat preşedintele CJ Vaslui.

„Iarăși o să se întâlnească consilierii săptămâni la rând pe la birt sau prin alte locații ca să se pună de acord. Iarăși o să fie supărări, trădări”, crede şi Titu Bojin, președintele CJ Timiș.

Cel mai înverşunat este Marian Oprişan, unul dintre cei mai longevivi şefi de consiliu judeţean. De altfel, liderul de la Vrancea i-a cerut demisia lui Valeriu Zgonea, cel care conduce Comisia de Cod Electoral, autoarea modificărilor controversate.

În loc de un baron local, va avea în spatele lui încă 21 sau 22 de baronaşi mai mici”, a spus Marian Oprişan.

Până acum, premierul şi liderul PSD Victor Ponta nu şi-a exprimat tranşant opinia, mărginindu-se să spună că lasă decizia în mâinile comisiei parlamentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri