T. Băsescu: Parlamentarii au înțeles în urma alegerilor din 16 noiembrie că nu sunt stăpânii legii, ci legea este stăpâna lor. E un regret al meu că nu am reușit să-i conving

Data publicării:
basescu cotroceni tribuna presidency.ro

Principalele declarații ale președintelui:

Declarațiile de presă au fost legate de numirea celor doi miniștri de la Cultură și Externe. Ei au fost numiți simultan, dar avem chestiuni de ordin legal care trebuie derulate înainte de numirea ministrului de Externe, a precizat Traian Băsescu. „Vreau să se înțeleagă foarte bine și să nu existe speculații, există toată deschiderea mea față de numirea lui Motoc, un excelent ambasador care sunt convins că va fi un excelent ministru de Externe”.

„Trebuie rezolvată situația de incompatibilitate pentru domnia sa - demisia din corpul diplomatic și revocarea din funcția de ambasador. Trebuie ținut cont că funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice altă funcție în afară de parlamentar. Decretul de rechemare trebuie contrasemnat și de prim-ministru, apoi trebuie publicat în Monitorul Oficial decretul de numire și apoi urmează jurământul”.

Vreau să nu se speculeze pe tema șicanelor. În Constituție se precizează foarte clar la articolul 91: „Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice”. Președintele poate să o facă, dar la articolul 100 se spune că decretele emise de președinte se contrasemnează de prim-ministru. E o prevedere constituțională precisă.

Imediat ce va fi contrasemnat, eu voi semna decretul de rechemare și îl voi publica în MO, apoi va fi publicat decretul de numire.

Nu trebuie să-l punem pe dl. Motoc în situația de incompatibilitate.

Cu propunerea de ministru al Culturii: nu pot avea obiecții, este a doua propunere, chiar dacă am văzut în presă despre afacerile domniei sale, Constituția nu îmi permite să refuz, de aici încolo responsabilitatea este a celor care au făcut propunerea. Decretul de numire e semnat, va fi trimis la publicare în același timp cu cel pentru numirea lui Mihnea Motoc.

Legat de solicitarea făcută azi pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru Cristian David: În documentația de la DNA se arată că ar fi suspect de încasarea unei mite de 500.000 de euro. Nu înseamnă că dl. Cristian David este vinovat, el va merge în fața procurorilor pentru a verifica dacă a primit sau nu mita de 500.000 de euro.

Militari în Afganistan

La solicitarea ministrului Apărării, a viceprim-ministrului Gabriel Oprea, a ministrului Finanțelor, ministrului Bugetului și prim-ministrului, am aprobat un memorandum prin care pentru 2015 România își mărește numărul de militari în Afganistan cu cel mult 450. Avem 200 de militari, prin memorandumul de astăzi ne asumăm misiunea de protecție a forțelor din perimetrul și din apropiere de aeroportul din Kandahar cu 420 de militari, începând din martie 2015. Vor îndeplini misiuni și 21 de militari pentru asigurarea suportului logistic. Mai rămâne o rezervă de nouă militari.

Vot în diaspora

Vreau ca toți românii să știe că dacă este ceva de reproșat, nu este de reproșat ambasadorilor. Le-am solicitat informații ambasadorilor de la Paris, Londra, Roma, Madrid și Londra. Am primit copii ale solicitărilor pe care aceștia le-au făcut, prin centrala MAE, între cele două tururi, de creștere a numărului secțiilor de votare. Ambasadorii au informat corect asupra problemelor.

Proiectul de buget

În aceste zile prioritatea României trebuie să fie un proiect de buget. Companiile nu știu ce proiecții să facă. Faptul că prim-ministrul nu este în București nu este o scuză. Ministerele pot pune la dispoziție un proiect de buget. Cer urgent Guvernului un proiect de buget. Cresc sau scad taxele? Nimeni nu știe ce se întâmplă.

Fac apel la Guvern, inclusiv la vice-premierul Gabriel Oprea care gestionează în aceste zile problemele curente pentru accelerarea proiectului de buget pentru 2015.

Imunitatea parlamentarilor

Aș vrea să salut inițiativa președintelui ales Klaus Iohannis și a premierului Victor Ponta de a accelera respingerea legii amnistiei și răspunsul pozitiv la cererile de urmărire penală a unor parlamentari. Dacă s-ar fi întâmplat așa și mai demult, am fi fost deja în Shengen.

Parlamentarii au înțeles în urma alegerilor din 16 noiembrie că nu sunt stăpânii legii, ci legea este stăpâna lor. E un regret al meu că nu am reușit să-l conving în cei 10 ani de mandat cât de important este să nu blocheze justiția dar mai bine mai târziu decât niciodată.

Sper să fie consecvenți și vor crea partenerilor occidentali convingerea că nu a fost doar teama de votul popular din 16 noiembrie și sper că au înțeles că și parlamentarul răspunde ca orice cetățean în materie de lege penală sau la legea care stabilește regimul incompatibilităților. Abia acum dl. Akos Mora a înțeles că trebuie să răspundă pozitiv la hotărârea ÎCCJ și să nu se mai pitească prin Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri