Traian Băsescu: Îi rog pe români să meargă la vot. E evident că membrii Guvernului încearcă să obstrucționeze votul din stăinătate

Data publicării:
basescu noua tribuna 3 presidency.ro

Urmăriți în direct declarațiile președintelui la Digi24 HD și pe www.digi24.ro.

Am urmărit cu toții campania electorală. La mine a existat un interes suplimentar pentru că după 10 ani voi preda ștafeta.

Primul meu mesaj pentru români e să meargă la vot, indiferent unde s-ar afla, în țară sau în străinătate.

Știu că în România votul nu e obligatoriu, dar se trece într-o altă etapă și ar fi rău pentru viitorul țării, dacă românii, indiferent unde s-ar afla și oricât de greu le-ar fi nu ar face efortul să meargă la vot.

Pentru cei 3,5 milioane de români din străinătate: au mai avut o importanță capitală în 2009. de aceea, ca om care a simțit solidaritatea românilor din străinătate, îi rog să meargă la vot.

Știu că e un efort suplimentar, pentru că distanțele sunt mari, știu că le cer cheltuieli mai mari, dar îi rog să înțeleagă că este esențial ca duminică să meargă la vot.

A fost evident faptul că membrii Guvernului, Ministerul de Externe, încearcă să obstrucționeze votul românilor din stăinătate.

Avem și elemente clare din care rezultă încercarea de obstrucționarea votului românilor din străinătate: Comunicatul de ieri al Mnisterului de Externe al Germaniei, care a demontat afirmațiile făcute de premierul Ponta că nu se pot înființa secții de votare în afara consulatelor și ambasadelor.

Mai mult decât atât, Guvernul României a fost solicitat să ceară înființarea de secții de votare, ministrul de Externe german utilizand exemplul oferirii de spații și în alte locuri decât cele menționate pentru alegerile din Turcia.

Speranţa mea la numirea domnului Meleşcanu la şefia Ministerului de Externe a fost una deşartă. Domnul Meleşcanu a continuat poziția incorectă a predecesorului său, domnul Corlăţean, încercând să demonstreze că nu pot suplimenta secţiile de votare în străinătate. Este o minciună!  

E o minciună, puteau să înființeze noi secții de votare suspendând prevederi din legea alegerii președintelui, la fel cum au suspendat prevederi din legea administrației publice pentru transferul primarilor.

Guvernul a vehiculat minciuni fiind foarte clar să obstrucționeze votul românilor din străinătate.

Este scrisoarea ministrului german de Externe, sunt scrisori de la primari din Spania și Italia. Este clar că Guvernul nu a vrut să-i lase pe români să-și exercite dreptul constituțional de a vota.

Îi rog pe românii din străinătate să nu se uite la distanță și să meargă la vot. Au aici copii, părinți, aici se vor întoarce când vor avea condițiile.

Duminică discutăm despre viitorul țării lor.

Am informații că sunt partide care au decis să nu trimită reprezentanți la secțiile de votare pentru a încetini procesul de vot. Fac apel la toate partidele să-și trimită reprezentanți, altfel ele însele vor contribui la obstrucționarea procesului de vot.

M-am adresat BEC, Guvernului și MAE. E foarte clar că BEC a permis MAE să înființeze noi secții de votare pentru turul al doilea. BEC nu are dreptul să spună să se facă noi secții de votare în turul 2, dar interpretează corect art. 54 din legea pt alegerea președintelui.

Liste permanente avem doar în țară, în străinătate sunt liste suplimentare, așa cum sunt și în toate secțiile din România. Acolo unde sunt liste permanente sunt interzise noi secții de votare, pentru că asta înseamnă rearondarea alegătorilor.

Dar nu este cazul în străinătate. BEC a dat o interpretare corectă spunând că nu sunt liste permanente și pot fi înființate noi secții.

Guvernul și MAE au avut o atitudine obstrucționistă.

Nr. actual al secțiilor de votare înseamnă o secție la 10.000. Constituția spune că trebuie să se creeze condiții să poată vota toți.

Sunt momente în care toți avem obligația să facem sacrificii pentru țară. Nu le spun românilor cu cine să voteze, dar le spun să-și exercite dreptul constituțional de a vota.

În această campanie, în mod repetat, candidatul PSD și politicieni din același partid au proferat tot felul de amenințări – de exemplu, „după ce-și termină mandatul, Băsescu la pușcărie” sau afirmații legate familia mea.

Amenințările cu pușcăria sunt specifice anilor 50, pe vremea Anei Pauker, și sunt preluate de candidatul PSD.

În ceea ce privește mult-discutata casă, nu am cerut o locuință anume. Unui fost președinte trebuie să i se asigure o reședință în care să i se poată asigura paza. Am respectat legea, dacă Victor Viorel Ponta nu o respectă e treaba lui. Nu stau cu căciula în mână în fața unui plagiator.

O mai spun: Victor Ponta cu mine e ca un pisicuț. Cum ajunge în fața unui microfon se schimbă. Veţi găsi un filmuleţ pe profilul meu de Facebook.

Înțeleg că s-a refăcut USL. Am înțeles că regimul Băsescu e un regim dubios. Ce au făcut astăzi liderii alianței de stânga este o înșelătorie. PLR nu este înregistrat.

Călin Popescu Tăriceanu a ajuns un fel de Agamiță Dandanache, confundă un pod cu alt pod, lui Chireac îi spune Chifu. Înțeleg, vârsta la unii oameni produce efecte, dar ceilalți ar fi trebuit să înțeleagă.

Mă deranjează înșelătoria, falsul.

Spun că regimul Băsescu este odios. Am început mandatul în 2004. Din 2004 până în 2008 premier a fost Călin Popescu Tăriceanu. Din 2012 Ponta este premier. Să mai punem și 2009, cu PSD la guvernare. Opt ani din 10 au fost la putere.

Raportul pentru condamnarea comunismului, în 2006, a fost momentul în care s-a declanșat ura.

A trebuit să lupt cu ei să apară ANI. Poate își mai aduce aminte domnul Tăriceanu că vreo trei luni a refuzat să dea drumul la actul normativ legat de ANI și a trebuit să mă duc în ședința de guvern pentru ca legea ANI să treacă prin Guvern.

În condițiile în care nu am negociat cu ei justiția, sigur că li se pare un regim odios, dar este un regim care a pus pe picioare instituțiile statului. Așa-numitul regim Băsescu de zece ani înseamnă șapte ani cu Tăriceanu și Ponta prim-miniștri și un an cu PSD la guvernare. Nu știu dacă li se mai pare odios regimul.

A trebuit să vină Guvernul Boc să refacă echilibrele economince după dezastrul lăsat de domnul căruia îi duduia economia în cap când era criză economică profundă.

Pe sacrificiul lui Emil Boc are Ponta o situație care îi permite să mituiască românii cu bani direct de la buget.

Vreau să îi felicit pe acei profesori care n-au primit mita oferită de guvern sâmbăta și duminica trecută, banii cu care să își poată cumpăra cărți. Guvernul i-a umilit sau a vrut să îi umilească.

Eu îi chem pe băsiști să vină duminică la vot și să le dea celor de la putere o lecție. Responsabilitatea băsiștilor este să vină duminică la vot și să nu lase țara pe mâna unor demagogi care au în spate hoarde de corupți pe care trebuie să îi servească.

Fac, din nou, un apel la toți românii de bună credință ca duminică să vină la vot și să nu-și lase țara jefuită de un gruo de demagogi care au de apărat corupții care stau în fața pușcăriilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri