Călin Popescu Tăriceanu: Am auzit o întrebare stupefiantă din partea unui ambasador occidental

Data publicării:
sala senat goala sedinta mediafax

 „În cazul Șova, ce putem să înțelegem dacă de acum două luni dosarul lui Șova nu a fost trimis în instranță? Trebuie să înțelegem că numai prin arestare s-ar obține aceste probe, de ce nu a fost trimis dosarul în toată această perioadă? Sau arestarea a devenit un scop în sine, drept pentru care se menține presiunea asupra Parlamentului pentru a încuviința reținerea și arestarea?”, a subliniat șeful Senatului.

Parlamentarii nu se bucură de niciun fel de imunitate. Există acest filtru de încuviinţare a arestării, există o explicaţie simplă: parlamentarii au un mandat de reprezentare din partea alegătorilor, care trebuie să îşi găsească reprezentare în Parlament. Filtrul este pentru a nu-i priva pe acești oameni să rămână fără reprezentare, de aceea se cere încuviințarea arestării”, a explicat numărul 2 în stat.

Pe de altă parte, el recunoaște că tergiversarea cazului Dan Șova aduce prejudicii de imagine Senatului, din cauza perpetuării unor false percepții și idei , inclusiv în rândul unor ambasadori occidentali. 

„Fără îndoială, este o problemă de imagine, pentru că am să vă spun ceea ce cred: în percepția publică, lupta anticorupție este salutată, există o susținere puternică. Aceste mecanisme, care sunt democratice, dar care în accepțiunea comună par să acorde niște privilegii parlamentarilor pot să creeze un sentiment de frustrare, de nemulțumire, de insatisfacție. Spun lucrul acesta pentru că inclusiv la nivelul unui ambasador al unei țări occidentale am auzit întrebarea stupefiantă de ce parlamentarul nu este pe picior de egalitate cu simplul cetățean? Și i-am explicat în ce constă diferența dintre parlamentar și cetățeanul respectiv: funcția lui de reprezentare a interesului public al cetățenilor. Sigur că acestea sunt poate niște nuanțe nu foarte ușor de asimilat și sigur că din acest punct de vedere, eu cred că cel mai bine este ca Senatul să tranșeze cât mai repede această chestiune aflată în dezbaterea lui”, a spus Călin Popescu Tăriceanu la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri