Traian Băsescu: Nu s-a schimbat dorința Rusiei de a ajunge la gurile Dunării, ci putința

Data actualizării: Data publicării:
basescu ultima conferinta sala unirii - presidency

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la ultima conferință de presă susținută la Cotroceni, că nu s-a schimbat nimic în dorința Rusiei de a ajunge la gurile Dunării, schimbarea intervenind însă în ceea ce privește putinţa, în urma scăderii preţului la ţiţei şi gaze. Traian Băsescu a subliniat că Moscova reprezintă în continuare un risc pentru securitatea României, ceea ce nu înseamnă că s-ar gândi să invadeze România.

Sala Unirii de la Cotroceni a găzduit ultima conferință de presă a lui Traian Băsescu în calitate de președinte FOTO: presidency.ro

Întrebat dacă s-a schimbat abordarea Rusiei, despre care Traian Băsescu spunea în martie că "se uită cu jind la gurile Dunării", preşedintele Traian Băsescu a spus că va continua să considere că "Federaţia Rusă este un risc pentru securitatea Ucrainei, a Republicii Moldova şi a României", dar că "riscul nu înseamnă că vreodată Federaţia Rusă ar putea gândi să invadeze România", scrie Mediafax.

"Dar Federaţia Rusă ţinteşte gurile Dunării în mod indiscutabil şi nu trebuie să ne uităm la ce se întâmplă la Lugansk, Doneţk şi Mariupol ca să zicem "oho, au 2.000 de kilometri până la braţul Chilia". Nu, uitaţi-vă în Crimeea, că distanţa din Crimeea până în Transnistria şi Chilia e de 200-300 de kilometri", a spus Traian Băsescu.

El a subliniat că Federaţia Rusă este în continuare "un risc” pentru securitatea regională. "Din acest motiv, v-am enumerat şi toate măsurile, flote militare aliate sunt în Marea Neagră, România are un scut antirachetă, sunt detaşaţi în baza de la Kogălniceanu 600 de puşcaşi marini", a mai spus el.

Despre "dorinţa" Rusiei de a ajunge la gurile Dunării, Băsescu a explicat că "dorinţa" nu s-a schimbat, dar "putinţa da". "Între timp a ajuns ţiţeiul de la 110 dolari pe baril la 60 şi 50% din resursele finnaciare ale bugetului Federaţiei Ruse provin din ţiţei şi gaze. Or, saltul de 110 la 60 în condiţiile în care Moscova şi-a estimat preţul mediu al barilului de ţiţei la 95 de dolari este o gaură în bugetul Federaţiei Ruse uriaşă. Gazele au căzut de la 400 şi la 300 şi de dolari mia pe metri cubi, deci s-a schimbat putinţa", a arătat Traian Băsescu, precizând, totodată, că bugetul Rusiei pentru apărare este de 50 de miliarde de dolari, iar cel al SUA, de 485 miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri