Traian Băsescu invită Cabinetul la consultări: „Nu voi promulga legea reducerii CAS până când nu voi avea o discuție serioasă cu Guvernul”

Data publicării:
Traian Basescu 1

Avem un deficit pentru anul acesta la fondul de pensii de 12,5 miliarde de lei. Reducerea cu 5% a CAS pentru societăți adaugă la deficitul de 12,5 miliarde de lei încă 5-5,5 miliarde deficit”, a arătat președintele.

El a amintit că legea privind reducerea acestei contribuții nu propune reducerea CAS la salariat, ci la societăți. „Salariații nu au niciun avantaj la reducerea CAS”, a arătat el.

Îmi e greu să îmi imaginez cum va fi compensat deficitul la fondul de pensii”, a mai spus președintele. El a amintit că guvernul se baza pe îmbunătățirea colectării de către ANAF, dar că bugetul a suferit trei rectificări succesive, din cauza necolectării.

Președintele consideră că este posibil ca, pentru a acoperi găurile din buget, Guvernul fie să crească alte taxe, fie să reducă din investiții.

Cred că Guvernul trebuie să aplice alte măsuri, care se vor duce din nou la populaţie. Cred că una din ţintele Guvernului pentru a acoperi deficitul de 5 miliarde creat la fondul de pensii este creşterea taxei pe proprietate. O altă sursă este mărirea taxelor actuale sau inventarea de altele”, a arătat el.

Președintele a mai spus că deja, în primele luni ale anului, investițiile au scăzut cu 25%.

El a spus că o soluție ar fi accesarea de fonduri europene, dar a arătat că deja există un risc de dezangajare, deoarece banii pe care îi are România la dispoziție nu sunt folosiți.

Președintele a arătat că este îngrijorat de efectele acestei legi, astfel că invită Guvernul la consultări pe tema reducerii CAS.

„Nu voi promulga legea până când nu vor avea o discuție serioasă cu Guvernul” privind modul în care va fi acoperită reducerea CAS, a spus președintele.

Traian Băsescu spune că este un adept al reducerii CAS – de altfel, aceasta figura și în programul de guvernare al cabinetelor conduse de Emil Boc - dar că, în prezent, este vorba despre o măsură electorală, „pentru că nu are sustenabilitate”.

El a avertizat că această măsură ar putea pune în pericol stabilitatea macroeconomică și riscă să „deraieze” acordul cu FMI.

Avem un risc de derapaj macroeconomic consistent care ar putea fi evitat numai prin mărirea taxelor pe proprietate, cred că asta e ţintă, dar e o mare eroare, pentru că foarte mulţi pensionari nu vor putea plăti. Un alt risc este deraierea acordului cu FMI. Nu ar fi mare problema acordului, marea problemă e că pierderm top-up, cele 10% adăugate de UE la proiectele de fonduri de coeziune. Cât timp avem acord cu FMI, se adaugă 10% la contribuţia UE, ceea ce înseamnă că, la autostrăzi şi căi ferate, unde contribuţia UE e 85%, acum este 95%”, a spus președintele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri