Traian Băsescu, în 2009: Este greu să te aperi de propriul frate

Data publicării:
base armament

Atunci, preşedintele spunea: „este extrem de greu să te aperi de propriul tău frate”. Tot atunci, Traian Băsescu susţinea că, de fapt, prin acel scandal se urmărea discreditarea unor instituţii care se ocupă cu securitatea naţională.

În august 2009, cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale, apăreau în presă informaţii care arătau că fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, ar fi implicat într-o afacere cu trafic ilegal de armanent.

Prima reacţie de la Cotroceni a venit prin intermediul unui comunicat de presă. Preşedintele îi cerea oficial fratelui său să renunţe imediat la calitatea de acţionar în respectiva firmă.

Preşedintele Traian Băsescu regretă că un membru al familiei sale este acţionar al unei firme cu activităţi legate de domeniul militar. Preşedintele a primit asigurări că firma nu a fost implicată în contracte cu produse militare”, anunţa Administraţia Prezidenţială în 21.08.2009.

În aceeaşi zi, şeful statului mergea la Botoşani, unde vorbea despre implicarea fratelui său în firma Desintco: „Dacă fratele meu se mai bagă într-o firmă din asta dubioasă s-ar putea să nu mai candidez. De duşmani te poţi apăra, dar este extrem de greu să te aperi de propriul frate”.

Tot în aceeaşi zi, Traian Băsescu venea cu o altă declaraţie prin care lansa teza conspiraţiei: „În mod paradoxal şi foarte interesant, unul dintre asociaţii firmei se duce la televizor şi primul lucru pe care-l are de spus este că trebuie să-l ia pe fratele preşedintelui ca să ajungă mai uşor la Cotroceni. Mai sunt lucruri interesante cu această firmă, care întâmplător a ieşit de la Registrul Comerţului acum două zile şi imediat a fost prezentată la televiziune”.

După câteva zile, Preşedinţia venea cu un alt comunicat prin care acuza lansarea unei campanii de discreditare a unor instutuţii ale statului care au capacitatea de a gestiona problemele de siguranţă naţională. Comunicatul anunţa că preşedintele va dezvălui publicului miza reală a scandalului.

„Preşedintele României, Traian Băsescu, constată că, în ultimele zile, unii politicieni şi persoane asociate acestora desfăşoară o campanie de discreditare sistematică a unor instituţii ale statului. Preşedintele României va explica la momentul oportun ce se află în spatele manipulării politico-mediatice care vizează discreditarea statului”, potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, în 27.08.2009.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri