V. Hrebenciuc: În momentul în care se rupe USL, vă garantez că va apărea o moțiune de cenzură

Data publicării:
hrebe 2

Viorel Hrebenciuc este convins că Uniunea Social Democrată va rezista până în 2016, dar că este nevoie de o lămurire a relațiilor din USL.

„În orice alianță, în orice coaliție sunt probleme, dar sunt convins că problemele care sunt azi în cele două partide nu sunt insurmontabile”, a spus Viorel Hrebenciuc.

Deputatul consideră că principala problemă care trebuie lămurită în USL este participarea la alegerile parlamentare, de la sfârșitul lunii mai a anului curent.

Viorel Hrebenciuc s-a declarat partizanul listelor comune, subliniind că „listele comune vor da liniște în USL și vor da liniște țării”.

„Din punctul meu de vedere vor câștiga alegerile când merg pe aceeași listă”, a spus deputatul, care și-a argumentat poziția.

Paritatea este un fapt absolut negociabil, a afirmat Hrebenciuc, care a opinat că în contextul actual algoritmul nu va mai fi de 50 – 50%, având în vedere rezultatele sondajelor de opinie, iar varianta ar putea fi între 65% - 35% sau 60% - 40%, în favoarea PSD.

În acest context, Viorel Hrebenciuc a abordat și chestiunea ruperii USL.

„În momentul de față avem un adversar cum este, de exemplu, președintele Băsescu în primul rând, care ar fi cel mai fericit dacă s-ar rupe USL, pentru că el ar reintra, practic, în jocul important politic – acum e un fel spectator la ce se întâmplă pe scena politică pentru că USL, având procentul masiv pe care îl are, nu ne poate împiedica decât – nu vreau să dau neapărat exemple de Curte Constituțională... În momentul în care USL se menține, și asta e un fapt real, sunt implicit necesare și listele comune”, a spus deputatul PSD.

Riscul contrazicerilor din sânul USL este mai mare acum și subiectele sunt mai fierbinți în prezent, a admis deputatul.

„Noi vorbim și de 2016, pentru că guvernarea, avem primul ministru, nu este un lucru puțin pentru partid după opt ani de opoziție. Și este rău să riscăm să pierdem primul ministru și acesta este un risc la care trebuie să ne gândim atunci când luăm o decizie politică”, a subliniat Viorel Hrebenciuc.

Întrebat dacă ar exista riscul pierderii postului de prim ministru în cazul ruperii USL, deputatul PSD a explicat: „Scenariul este foarte simplu: în momentul în care se rupe USL, vă garantez că va apărea o moțiune de cenzură. În momentul în care apare o moțiune de cenzură, acest risc ca să pierzi Guvernul sau primul ministru există un risc real și trebuie să luăm cu toții în considerare acest risc, pentru că, știu și eu, forțele din Parlament sunt totuși echilibrate în momentul în care USL de rupe, chiar dacă avem 50% acum, acest lucru nu spune nimic, pentru că numărul de parlamentari pe care îl avem, de 50%, este extrem de mic și unii dintre ei sunt extrem de volatili în convingerile lor politice și trec dintr-o parte în alta cu relativă ușurință. Or, nu poți să te bazezei că ai un Guvern stabil într-o situație economică și politică nu ușoară”.

Deputatul a subliniat că România nu trebuie să dea semne de instabilitate în acest moment, ci că trebuie să dea un semnal de seriozitate și maturitate. Astfel, Viorel Hrebenciuc a făcut referire la „fricțiunile” din teritoriu și i-a rugat colegii de la nivel local „să vadă politica mai departe de vârful pantofului”, pentru că „motivele pentru care se ceartă la nivel local nu au nicio importanță la nivel național și internațional”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri