Premierul recunoaște că au fost greșeli în organizarea votului din diaspora

Data publicării:
Victor Ponta ingandurat la Digi24 30 septembrie 2014 6 -1

FOTO: Digi24

Premierul a vorbit din nou despre condiţiile în care s-ar retrage. Victor Ponta spune că va demisiona de la şefia Guvernului dacă Direcţia Naţională Anticorupţie va începe urmărirea penală asupra sa sau asupra fostului ministru de Externe, Titus Corlăţean.

„Nu vreau să se spună că România are un premier urmărit penal. (...) Dacă DNA-ul va cere începerea urmăririi penale faţă de mine, de Corlăţean, cu siguranţă că voi demisiona", a spus Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Ce prevede legea

În cazul în care procurorii vor cere urmărirea penală, ar fi pentru prima dată când un premier s-ar afla într-o asemenea situaţie.

Potrivit art. 109 din Constituție, referitor la Răspunderea membrilor Guvernului „(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) Cazurile de răspundere şi pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministerială”.

Pe de altă parte, potrivit Deciziei CCR nr.270 din 10 martie 2008, „Cumulul calităţii de deputat sau de senator cu cea de membru al Guvernului atrage, după sine, în mod firesc, potrivit art. 109 alin. (2), competenţa Camerei Deputaţilor sau a Senatului de a cere urmărirea penală, după caz”.

Victor Ponta: „Am organizat prost, dintr-o eroare” 

Premierul a admis, pe de altă parte, că au fost greşeli, însă susţine că organizarea proastă a alegerilor din diaspora nu s-a făcut cu intenţie.

„Am organizat prost, dintr-o eroare. Noi ne-am gândit că, având aceleaşi secţii de vot ca în 2009, o să fie ca în 2009. A fost greşeala noastră, a mea, a Ministerului de Externe. (...) Dar intenţie din partea cuiva nu a existat. Dacă exista vreo intenţie, făceam 50 de secţii. Răspundere legală nu există", a mai spus Victor Ponta într-o emisiune TV.

Premierul Victor Ponta mai spune că şi-ar da demisia şi dacă la votul pentru Cabinetul restructurat nu va avea sprijinul Parlamentului.

Votul din diaspora, cauza celui de-al treilea eșec al PSD la prezidențiale

Dezastrul de la votul din diaspora n-a rămas fără ecouri în ţară. Doi dintre titulari - Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu - şi-au încheiat mandatele în urma scandatului declanşat de condiţiile de vot. Şi premierul Victor Ponta a ieşit şifonat din acest scandal. Atât voci din opoziţie, cât şi din propriul partid i-au cerut retragerea de la guvernare.

Totul a început însă, cu miile de români care au scandat "Vrem să votăm!", în faţa secţiilor din diaspora, în primul tur de scrutin.

„Dreptul la vot este fundamental, eram aici de trei ore. Nesimţire pe faţă!!!! Opt ore să stai să votezi! Sunteţi nişte nesimţiţi toti aici!” - așa sunau vocile românilor din diaspora, revoltați că nu au mai putut vota.

Cu câteva zile înainte de turul al doilea, ministrul de externe și-a dat demisia.

„Am decis să îmi depun mandatul, l-am informat și pe premier, nu pot să accept și nu accept să încalc legea, nu pot accepta ca MAE să fie presată să încalce legea pe considerente politice”, își explica gestul ministrul Titus Corlățean.

Teodor Meleşcanu, înlocuitorul lui Titus Corlăţean, părea convins că va rezolva problema până în turul 2, iar acesta a fost și considerentul invocat de președintele Traian Băsescu pentru a explica de ce acceptă numirea lui în funcție.

„Vreau să știți, domnului ministru, nici pe dvs. nu v-aș fi numit, având în vedere întâmplările din ultimul an de mandat la SIE, dar o fac datorită urgenței, am rămas cu o declarație a dvs în minte, că dacă ați fi fost la MAE, nu s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat cu votul în diaspora”, spunea președintele.

Am zis şi eu o prostie. Am zis că dacă ar fi fost, atunci nu s-ar fi întâmplat”, i-a explicat ulterior Teodor Meleșcanu premierului Victor Ponta. „Aici e locul prostiilor!”, a replicat Victor Ponta în timp ce ieșea din sala Palatului Cotroceni unde Meleșcanu tocmai depusese jurământul de ministru.

Pe 16 noiembrie, în turul 2, a fost însă şi mai rău. La ora 21, când s-au închis uşile secţiilor, mii de români nu apucaseră încă să voteze. „Demisia! Demisia! Hoţii!”, au strigat românii din mai multe mari orașe europene.

După un mandat de numai opt zile la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu şi-a dat demisia. „Eu, ca un om de onoare, îmi asum această responsabilitate şi îmi voi depune astăzi la şedinţa de Guvern mandatul din funcţia de ministru al afacerilor externe”, a explicat el. 

În final, la şefia diplomaţiei române a ajuns Bogdan Aurescu, diplomat de carieră, care şi-a făcut un nume ca şef al echipei care a adus victoria României la Curtea Internationala de Justitie de la Haga în procesul cu Ucraina privind delimitarea Platoului Continental al Marii Negre.

La numai o zi după turul doi al alegerilor prezidenţiale, preşedintele ales Klaus Iohannis i-a cerut preşedintelui în funcţie să retragă ambasadorii și consulii din țările unde românii care au vrut să voteze au fost umiliți. Mulți dintre aceștia au spus însă că semnalaseră Centralei MAE vă vor fi probleme la vot și ceruseră secții suplimentare, însă au fost refuzați de MAE.

Chemat în Parlament să dea explicaţii despre problemele de la votul din diaspora, premierul Victor Ponta şi-a cerut scuze pentru faptul că mii de români nu au ajuns la urne. Spune însă că a plătit preţul pentru haosul de la secţiile din străinătate: „Au existat cetăţeni români care au aşteptat foarte mult ori nu au putut vota. Acest lucru este inacceptabil. Mi-am cerut scuze. Am plătit preţul politic pentru asta”.

Opoziţia nu s-a mulţumit nici cu aceste scuze şi nici cu soluţiile propuse de premier pentru viitoarele alegeri. Liberalii i-au cerut demisia lui Victor Ponta. Mai mult, chiar şi voci din PSD au propus retragerea de la guvernare şi au criticat modul în care a fost organizat votul din diaspora.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri