Valeriu Zgonea, atac fără precedent la conducerea PSD. Liviu Dragnea vrea să fie președinte interimar al partidului

Data publicării:
dragnea zgonea ponta rovana plumb facebook psd

În ultima lună şi jumătate, după ce procurorii DNA au deschis ancheta care îl vizează pe Victor Ponta, Liviu Dragnea a început un tur de forţă în filialele PSD din ţară. Din noua postură de coordonator politic al social-democraţilor, s-a întâlnit cu liderii, dar şi cu membrii de partid din Iaşi, Botoşani, Suceava, Timişoara, Bihor, Maramureş, Satu Mare, Bacău, Vâlcea şi Argeş.

La sfârşitul lunii mai, Liviu Dragnea a renunţat la funcţia de ministru, dar şi la cea de preşedinte executiv al PSD în urma condamnării la un an de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012.

Acum însă, la doar o zi după ce şefii de la centru au votat în unanimitate pentru Rovana Plumb, Liviu Dragnea le-a confirmat jurnaliştilor că vrea să candideze pentru şefia interimară a PSD. Premierul a evitat să comenteze intenţiile colegului său de partid, glumind pe seama statutului pe care îl are acum în PSD.

„La partid, suntem foarte uniţi şi foarte prieteni şi dacă ne daţi voie, celor doi simpli membri de partid, domnul Dragnea şi cu mine... (reporter: Domnul Dragnea e coordonator politic, totuşi.) Dumneavoastră înţelegeţi ce vreţi”, a spus premierul.

Chemat de Victor Ponta în maşina sa, Liviu Dragnea nu a mai apucat să răspundă întrebărilor puse de jurnalişti despre intenţia de a candida la şefia PSD.

Rovana Plumb s-a ferit şi ea să vorbească despre competiţia care îi pune sub semnul întrebării statutul de şef interimar de partid.

Reporter: Vă temeţi de o candidatură a domnului Dragnea?

Rovana Plumb: Draga mea, eu ştiu să lucrez în echipă.  

Valeriu Zgonea: „Suntem într-o situație de criză, cu liderul inculpat și vicepreședintele condamnat”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ţinteşte şi el spre şefia PSD. El nu se mulţumeşte cu şefia interimară a partidului, ci vrea cât mai repede un congres extraordinar în care să fie ales un nou preşedinte. 

El a spus pentru Associated Press că este nevoie de reformă în PSD, este nevoie de organizarea cât mai rapidă a unui congres, în contextul în care cei doi lideri ai partidului au probleme cu justiţia. Unul este urmărit penal – şi aici Valeriu Zgonea făcea referire la Victor Ponta, celălalt a fost deja condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare – fiind vorba despre Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, Valeriu Zgonea arată foarte clar că cei doi nu mai pot ocupa funcţiile de preşedinte şi preşedinte executiv în PSD şi că este nevoie de un nou lider în partid, care să aducă un suflu nou.

Este prima declaraţie tranşantă a lui Valeriu Zgonea. Dar surse din interiorul partidului au confirmat pentru Digi24 că Valeriu Zgonea vrea să candideze, într-un eventual congres, la şefia PSD.

Declaraţia vine în contextul în care Victor Ponta s-a retras, iar locul de lider al PSD este liber, acesta fiind ocupat doar interimar de Rovana Plumb. Aceasta este contestată de Liviu Dragnea şi de alţi lideri din partid.

În şedinţa de ieri a PSD s-a discutat, potrivit surselor Digi24, despre un congres. Cei care îl susţin pe Victor Ponta vor organizarea unui congres anul viitor, cât mai departe, în aşa fel încât situaţia sa în instanţă să fie lămurită. Dar sunt şi foarte multe voci în PSD care spun că partidul nu mai poate aştepta şi că un congres trebuie organizat în această toamnă. Unii spun că în septembrie-octombrie, alţii că cel mai târziu în noiembrie.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri