Victor Ponta: Îmi cer scuze românilor din diaspora care nu au putut să voteze. Am plătit prețul politic pentru asta. E un preț meritat

Data publicării:
ponta in parlament - mfax-2

Actualizare 11:50. Premierul a luat cuvântul din nou de la tribuna Parlamentului. Victor Ponta a spus că dezbaterile privind măsurile de îmbunătățire a procesului electoral să fie făcute „rațional, cu bun simț și cu gândire pentru soluții, nu cu demagogie, nu cu bufonerii din partea unor bufoni pe care îi știm foarte bine, cu gândul că în 2007-2008 mulți dintre români au plecat din țară tocmai pentru că unii care erau miniștri la Transporturi furau cu sutele de milioane”.

Și cum a spus domnul Vasile Blaga în 2009 că Ludovic Orban ar trebui arestat, pentru că n-a fost arestat, și atunci mulți români au considerat că aici e o țară în care hoții și bufonii rămân în continuare, bufoni care dacă n-ar fi fost pe lista USL n-ar fi fost azi în Parlament, cu siguranță, ca să ne dea lecții. Cred că este o jignire pentru românii din diaspora să fie reprezentați de bufoni. Cred că toți cei care ați luat cuvântul în mod serios și ați propus soluții coerente trebuie să participați la elaborarea acestei legislații. Cred că principalul semn de respect pentru românii din diaspora este acela de a spune: da, nu ne-am organizat bine, am greșit. Trebuie să ne organizăm în așa fel încât data viitoare și dacă sunt de zece ori mai mult, nu doar de trei ori mai mult, să poată toți vota. Dar cred că principalul semn de respect pentru românii din diaspora și pentru cei 12 milioane de români din România care au participat la vot este să nu transformați încă o dată o problemă reală, care are nevoie de o soluție reală, într-o simplă bufonerie sau un concert cu chitări”, a mai spus Victor Ponta.


Declarațiile primului ministru:

"Au existat și la primul tur și la turul 2 cetățeni care au așteptat foarte mult sau nu au putut vota. Este inacceptabil. Am plătit prețul politic pentru asta. E un preț meritat.

Fac apel la toate forțele politice să dea dovadă de capacitate de dialog și măsuri realiste care să nu țină cont de discuții politice cine e de vină. În 2009, ultimul scrutin prezidențial - 294 secții, s-au prezentat la vot 174.000 cetățeni români. În 2014, în turul 1 – 161.000 de cetățeni, turul 2 –378.000 de aproape trei ori mai mare decât scrutinul precedent. Acest lucru a fost posibil prin măsurile luate legate de mărirea numărului de cabine și ștampile, dublarea personalului.

Până în 2 noiembrie nu a existat un semnal, o discuție legată de organizare. Cred că se impune foarte clar să realizăm situația reală și logistica necesară pentru exprimarea votului acestora.

Mulumesc tuturor care au votat din diaspora, indiferent pentru care candidat. Vreau să spun încă o dată că regret faptul că nu toţi au putut vota, că am plătit preţul politic, dar îmi permit să atrag atenţia că cei care au votat în diaspora nu ştiu dacă au venit, sigur au votat cu candidatul Klaus Iohannis majoritatea, mai puţin cu mine, dar nu cred că au venit neapărat de dragul unor partide politice care vorbesc în numele diaspora. Cred că este de datoria celor reprezentați în Parlament să adopte aceste măsuri:

- crearea cadrului modern de participare la vot

- atribuții clare pentru o instituție nepolitică care să organizeze votul și următoarele alegeri să aibă alte teme politice.

Îmi doresc ca în comisia specială, pe baza tuturor datelor pe care guvernul vi le va pune la dispoziție să luați cea mai bună decizie."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri