Victor Ponta renunță la titlul de Doctor

Data publicării:
victor ponta rade - digi24

FOTO: Digi24

În motivarea deciziei sale, premierul Victor Ponta amintește de noul ministrul al Educației, Sorin Cîmpeanu, și spune că își dorește ca mandatul acestuia să fie plin de succes. 

Sorin Cîmpeanu este din 2012 și secretar General al Consiliului Național de Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Luni, imediat după învestirea Guvernului Ponta IV, europarlamentarul Cristian Preda a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care se întreba dacă noul ministru al Educației va răspunde solicitării Universității din București referitoare la plagiatul premierului Victor Ponta.

„Noul ministru al Educației ar trebui întrebat la audierile din Parlament dacă va răspunde solicitării Universității din București referitoare la retragerea diplomei de doctor a lui Victor Ponta”, a scris Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.  

Iată ce scrie Victor Ponta, marți, pe contul său de Facebook:

„Am trimis astăzi o scrisoare către rectoratul Universității București:

Stimate Domnule Rector,
Vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București.

Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic.

După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment.

Domeniul Educației este unul fundamental și esențial nu doar pentru activitatea Guvernului ci și pentru viitorul nostru ca societate europeană. De astăzi avem un nou Ministru al Educației și Cercetării și îmi doresc ca mandatul acestuia să fie plin de succes în atingerea obiectivelor sale, fără a fi perturbat de o temă care în timp a devenit eminamente politică.

Strict personal, perioada petrecută de mine ca student al Facultății de Drept a Universității București reprezintă o amintire excepțională și regret nespus dacă discuțiile apărute după momentul preluării funcției de Prim-Ministru au afectat imaginea unei instituții pe care o iubesc la fel de mult ca toți ceilalți absolvenți ai săi!

Pentru toate aceste argumente, vă rog să luați act, domnule Rector, de decizia mea de a renunța la titlul de doctor în drept.

Cu stimă,
Victor Ponta

București, 16 decembrie 2014. În atenția Rectorului Universității București, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru  

Citiţi şi:

Cristian Preda, despre noul ministru al Educației: Va răspunde solicitării referitoare la retragerea diplomei de doctor a lui Victor Ponta?
Povestea plagiatului

Acuzaţiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta au trecut prin mai multe comisii universitare, dar şi prin justiţie.

Două din trei comisii care au analizat lucrarea au confirmat că premierul a copiat din alte lucrări fără să citeze autorii. Procurorii Parchetului General au dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz, dar nu s-au pronunțat propriu-zis pe existența sau inexistența plagiatului, ci au respins plângerea făcută în acest caz din cauza unui viciu de procedură.

Scandalul legat de acuzaţiile de plagiat a izbucnit în revista Nature. În iunie 2012, revista a publicat un articol potrivit căruia Victor Ponta ar fi copiat, fără să citeze sursele, 80 de pagini în teza de doctorat din lucrarea a doi autori străini. Premierul a negat acuzaţia.

Asta este cartea, e teza mea de doctorat, la bibliografie sunt trecuti inclusiv autorii pe care sunt acuzat că i-am plagiat”, declara Victor Ponta la momentul respectiv.

După apariţia materialului în revista ştiinţifică, premierul a declarat într-un interviu pentru „El Pais” că este dispus să demisioneze dacă se dovedeşte că acuzaţiile sunt adevărate. Lucrarea a fost analizată de trei comisii. Prima dintre ele, cea a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, a analizat lucrarea, cu toate că ministrul Educației de la acel moment, Liviu Pop, dizolvase Consiliul cu o zi inainte, pentru că avea suspiciuni de partizanat politic, împotriva premierului. O majoritate formată din 13 membri a ajuns la concluzia că este vorba despre un plagiat.

Noi nu putem să facem decât propunerea de retragere a titlului de doctor”, anunța Marius Andruh, președintele CNATDCU.

Verdictul nu a fost însă luat în seamă. O altă comisie din cadrul Universităţii Bucureşti, instituţia în care premierul şi-a susţinut lucrarea de doctorat în anul 2003, a verificat originalitatea lucrării. Și specialiştii de la Universitate au stabilit că premierul a plagiat.

Chiar dacă două comisii de specialitate au ajuns la concluzia că premierul a plagiat în lucrarea de doctorat. Ministrul Educaţiei din acel moment, Ecaterina Andronescu, a susţinut, în repetate rânduri, că singurul verdict de care va ţine seamă este cel al Consiliului Naţional de Etică. Acest Consiliu a respins acuzaţiile, dar Victor Ponta şi-a scos ulterior din CV titlul de doctor.

În august 2012, Mihail Neamţu, Augustin Ofiţeru şi Adrian Papahagi au semnat o plângere penală împotriva lui Victor Ponta şi au depus-o la Parchetul General.

Plagiatul este o specie a furtului. Și-a însușit niște sume de bani, el a predat la Universitatea din România pretinzând că este autorul unor cărți, din păcate, a înselat o întreagă comunitate științifică”, explica Mihail Neamțu.

Procurorii au început cercetările în aprilie 2013 şi au cerut punctul de vedere al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor. O lună mai târziu au dispus neînceperea urmăririi penale pe numele lui Victor Ponta. Decizia de închidere a dosarului a fost confirmată şi de Curtea Supremă, care a respins contestaţia lui Mihail Neamţu.  

Citiți și: 

Rectorii nu mai pot anula diplomele de doctor, chiar dacă e vorba despre plagiat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri