PSD a pierdut pe mâna primarilor traseişti

Data publicării:
VOT VOTARE STAMPILA-2

Primarii traseişti care au sărit în barca PSD nu au influenţat vizibil opţiunea alegatorilor în unele județe. Oamenii nu i-au urmat: l-au preferat pe Klaus Iohannis şi nu pe Victor Ponta.

De exemplu, primarul Galaţiului, Marius Stan, ales pe listele PNL, dar racolat de UNPR, nu i-a putut oferi lui Victor Ponta victoria scontată.

Mi-am manifestat -şi nu neg lucrul acesta -, susţinerea pentru candidatul PSD, domnul Victor Ponta. În turul doi, greşelile de strategie nu ni le putem asuma noi în numele celor care au făcut strategia, au provocat acel val care s-a transformat în voturi împotriva candidatului PSD”, spune Marius Stan.

Mai la sud, primarul Călăraşiului, Daniel Ştefan Drăgulin, a trecut cu "arme şi bagaje" la UNPR, după 12 ani în PNL. Gestul său i-a adus lui Victor Ponta doar o victorie la limită: 18.265 de voturi față de cele 17.327 pentru Klaus Iohannis.

În Banat, 2 primari de orașe, trecuți la UNPR, n-au reușit să aducă voturile dorite în tabăra candidatului PSD. La Băile Herculane și Recaș, contracandidatul ACL a fost preferat de alegători. La fel și în oraşul Câmpeni, din judeţul Alba .

Băile Herculane

Victor Ponta - 1583 voturi

Klaus Iohannis - 1687

Recaș

Victor Ponta - 1821 voturi

Klaus Iohannis - 2844

Câmpeni

Victor Ponta - 1881 voturi

Klaus Iohannis - 2996

Sursa: BEC

Astfel de situații s-au repetat şi în zeci de comune din toată ţara, mai acolo unde edilii traseişti s-au gândit că le pot da alegătorilor sarcini de partid, ca pe vremuri. Iar când acest lucru nu s-a întâmplat, şi-au vărsat off-ul în spaţiul virtual.

Stimaţi cetăţeni ai comunei Prundu Bîrgăului! (...) se pare că cei mai mulți dintre noi urmăresc doar beneficii materiale, îți sunt 'prieteni' până își rezolvă problemele, fară a ține cont de moralitate", s-a plâns Doru Crișan, edilul trecut de la PDL la PSD, supărat că în localitate sa Klaus Iohannis a ieşit învingător.

portul migratorilor în fiefuri PSD

În alte judeţe, deja controlate de PSD, primarii migratori au avut însă un aport deosebit. În Argeș, Buzău, Botoșani, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Olt, Vaslui, ei au mărit diferența în favoarea lui Victor Ponta.

Argeş - 15 primari migratori

Victor Ponta - 59,27%

Klaus Iohannis - 40,73%

Buzău - 32 primari migratori

Victor Ponta - 60,9%

Klaus Iohannis - 39,1%

Botoșani - 8 primari migratori

Victor Ponta - 62,72%

Klaus Iohannis - 37,28%

Dâmbovița - 20 primari

Victor Ponta 58,08%,

Klaus Iohannis 41,92%

Dolj -13 primari

Victor Ponta 60,60%

Klaus Iohannis 39,39%

Giurgiu - 20 primari traseişti

Victor Ponta - 68,38%

Klaus Iohannis - 31,62%

Olt - 14 primari migratori

Victor Ponta- 64,77%

Klaus Iohannis -35,22%

Vaslui 13 primari traseiști

Victor Ponta - 59,7%

Klaus Iohannis - 40,3%

Sursa: BEC

În schimb, în alte județe, sprijinul aleșilor locali proaspat racolați n-a mai putut contribui la pastrarea acestor zone ca fiefuri PSD. Este cazul județelor Bistrița-Năsăud, Prahova, Iași și Suceava. Deși independent, primarul Sucevei, Ion Lungu a susţinut candidatura lui Victor Ponta. Opțiunea sa nu a fost și a sucevenilor, Klaus Iohannis obţinând un avans de 10.000 de voturi. Și băimărenii au trecut peste alegerea primarului Cătălin Cherecheș, în timp ce, în județul vecin, Satu Mare, zestrea de aleși locali adunată de PSD și PLR de la alte partide n-a putut acoperi avansul de 30 procente al candidatului ACL.

Cu reversul medaliei s-a confruntat noul PNL în Hunedoara, singurul județ unde migraţia a fost în sens invers, de la social-liberali spre liberali. Chiar şi aşa, municipiile şi oraşele din Valea Jiului i-au adus victoria prezidenţiabilului PSD, cu peste 60% din voturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri