Aniversarea Senatului, în lipsa lui Traian Băsescu. V. Ponta: Cred că a fost o situaţie anormală

Data publicării:
AniversareSenat

Chiar dacă nu susţine desfiinţarea Senatului, premierul Victor Ponta a criticat faptul că Traian Băsescu nu a fost invitat la ceremonia aniversară a instituţiei.

„Cred că a fost o situaţie anormală. Îmi doresc foarte mult ca, începând din decembrie, asemenea momente, când preşedintele nu îl invită pe preşedintele Senatului, când preşedintele Senatului nu îl invită pe preşedinte şi multe altele să nu se mai repete. Pentru că ţine foarte mult şi de personalitatea preşedintelui ca asemenea conflicte să fie evitate”, a spus Victor Ponta.

Ba mai mult, premierul susţine că foştii şefi ai statului ar trebui să fie senatori de drept.

Indiferent că e vorba de Traian Basescu, sunt trei preşedinţi foşti. Mă rog, doi foşti şi unul aproape fost. Domnul Iliescu, domnul Constantinescu şi domnul Băsescu. Nu contează numele lor sau pasiunile pe care le-au stârnit de-a lungul timpului. Contează că un fost preşedinte al Romaniei, pe bună dreptate, măcar prin experienţa politică pe care o are, poate să fie foarte bine senator de drept, fără să îl trimiţi să candideze într-un colegiu de la ţară sau din nu ştiu ce oraş, să se bată cu un tânăr”, a mai spus Victor Ponta.

Opoziţia şi puterea s-au aflat pe poziţii diferite în ceea ce priveşte prezenţa lui Traian Băsescu la ceremonia Senatului.

„Democraţia nu este o societate pe acţiuni. A spune că desfiinţăm Senatul şi reducem numărul de aleşi din motive de economii bugetare, este cea mai bună dovadă de refuz al democraţiei”, a spus Ion Iliescu.

„Organizatorii acestui eveniment au hotărât să nu-l invite pe şeful statului la sărbătorirea Senatului României. Este o decizie profund greşită, pe care o condamnăm. Nu ne face cinste ce s-a întâmplat”, a spus Vasile Blaga.

În 2009, Traian Basescu a cerut organizarea unui referendum pentru trecerea la Parlament unicameral. Referedumul a fost validat, alegătorii fiind de acord cu propunerea şefului statului ca Legislativul să aibă o singură cameră cu cel mult 300 de membri. În ciuda rezultatului pozitiv, modificarea Constituţiei în acest sens nu a avut loc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri