2016 | Bugetul Apărării: 2,5 miliarde de euro

Data publicării:
avion F16

Voturi pentru, voturi împotrivă, abţineri? Cu unanimitate, bugetul a fost aprobat.”

Potrivit proiectului de buget pe anul 2016, Ministerul Apărării Naţionale a estimat că va cheltui 720 de milioane de euro pentru modernizarea echipamentelor. Armata are de gând să facă şi achiziţii noi. Forţele Tereste au nevoie de maşini de luptă blindate. La forţele navele va începe modernizarea fregatelor cumpărate acum 12 ani de la britanici. Pentru cele două programe, MApN nu a anunţat valoarea totală a costurilor.

Mihnea Motoc, ministerul Apărării Naţionale: „Sunt 28,8 procente din alocare. Ne încadrăm în ponderea recomandată de NATO pentru acest tip de cheltuieli. Realizarea sistemelor de comunicaţii şi informatică static şi dislocabil la comandamentul de divizie NATO, modernizarea fregatelor T22R etapa a doua, un program mare, achiziţia sau modernizarea de maşini de luptă pe rioţi şi şenile, reparaţii capitale ale aeronavelor. ”

În 2016, ministerul Apărării va investi şi în modernizarea poligoanelor. Unităţile trebuie să poată găzdui echipamentele militare ale ţărilor NATO care vor participa periodic la exerciţii. Armata va plăti în continuare ratele pentru programul avioanelor de vânătoare F16 care le vor înlocuit pe vechile MIG21 Lancer. Parlamentariii din comisia de buget -finanţe i-au cerut ministrului Apărării informaţii despre cine vor fi beneficiarii acestor fonduri.

Constantin Dascălu: „La comisie să avem o cifră cât la sută din achiziţii în servicii şi investiţii de capital sunt din România şi cât la sută sunt din import, direct sau indirect. Am putea să evaluăm efectele pentru industria româneacă. Să vedem şi efectele pe viitor.”

Mihnea Motoc, ministerul Apărării Naţionale: „Majoritatea achiziţiilor pe care le prevedem în 2016 se bazează pe colaborări în producţie cu agenţi economici din România. Deja sunt angajate mai multe acorduri cadru de mentenanţă. Infrastructura logistică pentru avioanele F16 se realizează cu firme româneşti. Sunt alocări bugerare pentru reparaţii aeronave. Firmele româneşti sunt: Aerostar Bacău, IAR Braşov, Avioane Craiova.”

Alte ţări din Uniunea Europeană au programat investiţii mai îndrăzneţe în apărare. Polonia a recepţionat 100 de tancuri Leopard 2A5. Ele au fost cumpărate din Germania, iar valoare contractului este estimată la 130 de milioane de euro. Armata poloneză intenţionează ca în 2016 să cumpere de la americani mai multe sisteme de apărare antiaeriene Patriot. Şi Lituania, una dintre cele mai mici ţări din UE, a programat pentru anul viitor investiţii majore. Cu un buget total de aproape 600 de milioane de dolari, ministerul de Apărării de la Vilnius va cumpăra, tot de la nemţi, 88 de maşini blindate Boxer IFV. Acestea vor costa peste 300 de milioane de euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri