„Ora magică” ajută bebelușii să fie sănătoși. Ce presupune acest concept

Data publicării:
1312ora 20magica-38488

Specialiştii spun că ideal este ca pruncul să fie adus mamei cât mai repede, în prima oră de viaţă. Studiile americanilor au arătat că ora magică, cum i se mai spune, garantează sănătatea copilului.

Primul minut de viață al lui Mihai. A fost așezat la pieptul mamei, plânsul de după naștere a dispărut. Bebelușul se liniștește, începe să se miște, să deschidă ochii și încearcă să ajungă la sânul mamei. Apoi se hrănește și adoarme liniștit. A fost prima oră din viața lui.

„Este o experienţă unică şi ar fi un lucru pe care l-aş recomanda tuturor”, spune Amalia Safta, mama micuțului.

E ora magică, spun specialiştii americani care au inventat acest concept. Acum ei au venit în România să-i înveţe pe medici şi pe părinţi beneficiile orei magice.

„Starea de sãnãtate a copilului se îmbunătățește, este mai cald, nivelul de glucozã este mai bun. Copilul poate face față mai bine stresului, datorită scăderii nivelului de cortizon care se produce când intră în contact cu mama”, precizează medicul Karin Cadwell.

„Tot ceea ce trebuie să facem este să îl aşezăm la pieptul mamei pe copil şi atât. Să-l lăsăm pe copil să facă ceea ce e natural să facă. Iar acest lucru este greu pentru cei din maternităţi”, spune Kajsa Brimdyr, consultant.

În realitate, sunt puţine maternităţi în România dispuse să ofere această oră magică femeilor care au născut, chiar dacă există recomandări în acest sens din partea Unicef şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conceptul de oră magică nu presupune cheltuieli în plus pentru maternităţi, ci doar o minimă pregătire pentru personalul care asistă la naştere. De asemenea, se poate aplica atât în cazul mamelor care nasc natural, cât şi al celor care au făcut cezariană şi sunt sub anestezie. Chiar consultul medical dat de neonatolog imediat după naştere poate fi făcut atunci când copilul se află la pieptul mamei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri