A DOUA VIAŢĂ. Medic ortoped: Pentru a-ţi face meseria bine nu e obligatoriu să pleci din ţară

Data publicării:
medic 3

Diana Drăghici are 15 ani şi acum doi ani viaţa ei s-a schimbat radical. A fost diagnosticată cu scolioză severă. În zadar a făcut kinetoterapie timp de şase luni. Afecţiunea îi punea viaţa în pericol.

Daniela Drăghici, mama Dianei: „În loc să scadă gradele, scolioza mai mult s-a accentuat. Avea şi dureri de cap, răcelile erau mai puternice din cauză că plămânul nu funcţiona la capacitate normală”.

Diana Drăghici, pacientă: „Câteodată când urcam scările simţeam că nu mai am aer. Nu m-am gândit niciodată că o coloană strâmbă poate afecta aparatul respirator”.

Pentru Diana, operaţia era singura soluţie. Intervenţia a fost foarte dificilă, a durat 10 ore şi i s-au implantat în coloană 23 de şuruburi. 17 iunie 2014 este ziua pe care nu o va uita niciodată.

Diana Drăghici: „După operaţie când m-am văzut în oglindă, eram dreaptă, ca si modele care defilează pe podium, aveam talia subţire, a fost o bucurie să mă văd aşa!”.

Daniela Drăghici: „Surprinderea mea a fost să o găsesc cu zâmbetul pe buze. Mi-a spus că este foarte fericită, mi-a zis: sunt un om drept!”.

Dr. Alexandru Thiery, medic primar ortopedie pediatrică, spitalul Clinic Colentina: „Are o mentalitate de învingător. Şi asta contează! Copiii ăştia sunt învingători. Se luptă cu o boală gravă şi nu-i uşor. Dacă stai să te pui în pielea lor nu e deloc uşor pentru ei”.

Alexandru Thiery este ortoped pediatru şi de patru ani lucrează în cadrul secţiei de chirurgie spinală de la Spitalul Colentina din Bucureşti. Stă ore în şir în sala de operaţie, iar sute de micuţi cu malformaţii grave ale coloanei vertebrale sunt bine acum, datorită lui.

Dr. Alexandru Thiery, medic primar ortopedie pediatrică: „O scolioză dificilă te poate ţine în sala de operaţii şi 12 ore. Şi în alea 12 ore poate că ieşi o dată să bei nişte apă. Cam atât. În rest stai în picioare”.

Pentru aceasta, medicul spune că este nevoie de motivaţie, dar şi de mult ''antrenament''. După ce a terminat facultatea, Alexandru Thiery a obţinut o bursă în Belgia. În plus, a făcut stagii de pregătire în Elveţia şi Grecia.

Dr. Alexandru Thiery, medic primar ortopedie pediatrică: „Pentru a-ţi face meseria bine, nu cred că e obligatoriu să pleci de aici. Sunt lucruri pe care le poţi face şi aici”.

Chiar dacă trebuie să lucreze şi la un spital privat pentru a trăi decent, medicul Alexandru Thiery vrea să facă performanţă în România. Dar mai ales să ajute copiii cu grave probleme ale oaselor să ducă o viaţă normală.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri