Acuzații și nemulțumiri în serviciile de urgență. Ce i se reproșează lui Raed Arafat

Data publicării:
raed arafat fb-1

Pe Facebook, Cristian Grasu îl acuză pe Raed Arafat că a favorizat SMURD în detrimentul Serviciului de Ambulanţă. Calculele sale arată că 28.000 de pompieri au 900.000 de intervenţii anual şi un buget de 1,5 miliarde de lei. Ambulanţa ar avea de 4 ori mai multe intervenţii cu doar 11.000 de angajaţi şi un buget aproape la jumătate. Cristian Grasu recunoaşte totuşi că în ultima vreme bugetul serviciului pe care îl conduce a mai crescut.

Cristian Grasu: „Nu este vorba de a ataca pompierii, colegii cu care lucrăm în teren şi cu care lucrăm foarte bine...este vorba de un sistem de organizare, nu este vorba de oamenii care muncesc în teren. Niciodată”.

Raed Arafat: „Este ca și cum ai compara un coș cu mere cu unul de pere. Bugetul pe care dânsul îl menționează în scrisoare este bugetul integral al pompierilor din care nici măcar 3-4 la sută...nici 2 la sută nu ajunge la SMURD”.

Nu doar împărţirea banilor nemulţumeşte. Cristian Grasu spune că de multe ori pompierii sunt depăşiţi de situaţie şi cer ajutorul celor de la Ambulanţă.

Cristian Grasu: „N-ar trebui să fie expuşi la situaţii care le depăşesc competenţa pentru că atunci începe alerta. Începem să căutăm alte resurse să suplinească lipsa de competenţă”.

Raed Arafat: „Nu cere ambulanța, cere o mașină cu medic după el. Este ca în Paris și în SUA. Vine echipa de prim-ajutor și apoi cheamă paramedici”.

Cristian Grasu se plânge şi de proceduri: „Inechităţi de genul, dacă eşti medic specialist de medicină de urgenţă şi lucrezi pe o ambulanţă, nu ai dreptul să faci, de exemplu, inducţie şi anestezie pentru a intuba un pacient care respiră prost”.

Raed Arafat îl contrazice: „Dacă citiți legislația nicăieri nu interzice. Dacă se simte pregătit să facă ceva, nimeni nu-l oprește. Iar medicul de la mașina de terapie intensivă este obligat să facă anumite manevre.

Serviciul de Ambulanţă este finanţat integral de Ministerul Sănătăţii, acelaşi care dă bani şi pentru o parte din bugetul SMURD. Banii sunt însă împărţiţi de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, aflat în subordinea lui Raed Arafat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri