Anchetă a Ministerului Sănătății, după un reportaj „România Furată”

Data publicării:
hol spital

Ancheta din campania „România furată” a fost difuzată în întregime la Jurnalul de seară.  În martie 2015, Institutul Marius Nasta, cel care este managerul programului naţional de control al tuberculozei, a organizat o licitaţie publică pentru cumpărarea de testere pentru aparatele de depistare a tuberculozei. Avea de ales din mai multe soluţii - unele depistau şi cele mai grave forme ale bolii, altele doar pe cele clasice.

Din caietul de sarcini, reiese că institutul a cumpărat testere de 3 milioane de euro pentru un aparat mai puţin performant care diagnostica doar formele mai uşoare de boală şi indica tratamentul doar pentru acestea. Pentru ele, institutul a plătit de 23 de ori mai mult decât pentru testerele care oferă informaţii complete pentru cele mai grave forme de TBC. Practic, licitaţia pentru cumpărarea de testere pentru depistarea tuberculozei a fost direcţionată către o anumită firmă, în detrimentul pacienţilor. Firma îşi tatonase terenul oferind aparatele gratuit.

Ministrul Sănătății va cere întreagă documentaţie a licitaţiei şi va determina cine din sistemul medical este vinovat pentru plata celor trei milioane de euro.

România furată | Firmele care vând testere pentru depistarea tuberculozei, mai importante decât pacienții

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri