Apele termale, izvor de sănătate  

Data publicării:
ape termale captura

Orice pensionar sau salariat, care are o trimitere de la doctorul specialist sau de la medicul de familie, poate beneficia de tratament la băi. Statul decontează o parte din sumă fie prin Casa de Sănătate, fie prin Casa de Pensii.

Pentru anul acesta, Casa Naţională de Pensii a alocat peste 300 de milioane de lei acestui program, în uşoară creştere faţă de anul trecut. Astfel, angajaţii cu bilet de trimitere, plătesc jumătate din valoarea tratamentului, în funcţie de salariul pe care îl câştigă.

Biletele în regim de două stele costă aproximativ 1388 de lei, iar cele în regim de trei stele 1452 de lei. Astfel, un angajat care câştigă cel mult 1892 de lei va plăti, de exemplu, pe un bilet de 1400 de lei, doar 700.

Dacă o persoană are un câştig salarial mediu brut mai mic decât salariu mediu brut pe economie, care în 2016 este de 2681 de lei, atunci va plăti doar jumătate din preţul biletului. Cei care depăşesc acest plafon vor achita integral preţul biletului”, a explicat directorul de comunicare al Casei Naționale de Pensii Angelica Mihail.

Pensionarii trebuie să plătească 50% din venitul brut pe ultima lună. De exemplu, în cazul unei pensii de 1000 de lei brut, pensionarul va plăti 500 de lei. Casa de pensii acordă în acest an 19 serii de tratament de câte 16 zile, începând cu data de 15 februarie.

Statul plăteşte pentru o parte din biletul la băi

„Se deplasează la sediul casei de pensii sau poate fi făcută cerere şi trimisă şi prin poştă, producând această dovadă, respectiv trimiterea medicală, venitul salarial şi este un formular ce se poate descarcă pe site-ul casei. Va fi informat dacă primeşte aceste bilete pentru că s-ar putea să fie o capacitate mai mică pentru perioada aleasă”, a declarat Angelica Mihail.

Pacienţii sunt sfătuiţi să urmeze o cură primăvara sau iarnă, atunci când numărul cererilor nu este atât de mare. Toate aceste cereri sunt introduse într-un sistem informatic, care pe baza anumitor criterii va acorda fiecărei persoane un punctaj.

Sunt criterii ce vizează cuantumul pensiei, starea de sanatete mai gravă, o boală mai gravă sau alte probleme şi un alt element, dacă a mai beneficiat în ultimii ani de un astfel de tratament. În funcţie de aceste criterii rezultă un punctaj pe care noi îl afişăm la sediul caselor teritoriale de pensii şi sunt anunţaţi cei care au intrat pe lista de bilete”, a precizat Angelica Mihail,

Pacienţii pot beneficia de decontarea tratamentelor în staţiunile balneoclimaterice şi din partea Casei Naţionale de Sănătate, indiferent de cât câştigă. Aceştia trebuie să plătească însă 35% din tariful de spitalizare pe zi.

Pacienţii care vor să acceseze serviciile medicale pe care le putem noi oferi la ora actuală pot veni cu o programare prealabilă şi având la ei cardul de sănătate în mod obligatoriu, adeverinţă de salariat sau cuponul de pensie şi să îşi poată primi contribuţia personală”, a declarat directorul de îngrijiri medicale de la Sanatoriul Techirghiol Carmen Oprea.

Atât Casa de Pensii cât şi Casa de Asigurări de sănătate au propriile lor baze de tratament, însă pentru că locurile nu sunt suficiente încheie anual, în urmă unor licitaţii, contracte cu furnizori externi de servicii. Iar în ultimii ani, hotelurile care au şi baze de tratament au început să ofere condiţii tot mai bune.

„Partea de tratament se decontează prin casa de sănătate, în baza cardului şi a adeverinţei de la medicul de familie atunci când fondurile sunt epuizate cei care solicită tratament prin casă de sănătate, îi repogramăm într-o perioada în care fondurile sunt disponibile pentru a fi folosite în acest sens”, a precizat proprietarul unul hotel din Căciulata, Constantin Vlăduțu.

90% dintre bazele de tratament, în paragină

Din păcate însă majoritatea hotelurilor cu baze de tratament arată că după bombardament. În multe nu s-a mai investit de ani buni, în plus, acestea sunt închise iarna, lucru care contribuie şi mai mult la degradarea lor. Acestea supravieţuiesc în mare parte datorită biletelor decontate de Casa de pensii.

În acest moment în ţară noastră există aproximativ 40 de staţiuni balneoclimaterice. În cele mai multe condiţiile sunt de confort minim. însă tot mai mulţi investitori privaţi încearcă să le readucă la viaţă.

„Băi” de sănătate

Apele termale, cele minerale, nămolul și climatoterapia sunt principalele beneficii pe care le oferă stațiunile balneoclimaterice. Există însă indicații clare pentru fiecare afecțiune în parte.

Stațiunile balneoclimaterice sunt adevărate „farmacii naturale", iar România deține o treime din potențialul Europei, în special în ape termale.

Apele termale se produc la temperaturi destul de ridicate, peste 80 de grade în adâncul pământului, în zone vulcanice şi ajung la suprafaţă pierzând din această temperatură, însă căpătând un anumit grad de mineralizare”, a explicat doctorul Georgiana Tache.

În bazele de tratament apele termale ajung să aibă între 20 şi 65 de grade. Astfel, prima care beneficiază de o astfel de cură este pielea.

Orice afecţiune tegumentară de tipul deshidratărilor, există astfel de dermatoze care sunt caracterizate prin uscăciunea pielii se rezolvă. Deci apa termală asigură hidratare. Are efect cicatrizant, deci oricând ai de a face cu o cicatrice după peelingurile faciale dacă acesta este urmat de băi termale sau produse, succesul este garantat. Au efect antiinfalmator antialergic. În tot ce este dermită de exemplu seboreică cu hipersecreţie de sebum, acneică la tineri, la adolescenţi”, a declarat medicul Georgiana Tache.

Atenţie, însă. Aceste cure nu sunt recomandate persoanelor cu boli grave de piele. De departe însă, staţiunile balneare sunt frecventate în special de către persoanele cu boli reumatice. Şi aparatul locomotor are de câştigat datorită apelor termale.

Dacă folosim apa termală în bazin la temperaturi de 30 sau 33 de grade ca să beneficiem şi de efectul termic atunci putem mobiliza o articulaţie anchilozată, e vorba de gonartroze, coxartroze, dar nu în puseul acut, putem mobiliza persoane care au scolioze cu contracturi musculare, discopatia lombară, torticolis. Tot ce ţine de restricţia de mişcare într o fază cronică, nu acut, nu când fierbe o articulatie sau când doare, ci într-o fază acută. Mişcarea în apă termală într-o anumita limită este permisă şi chiar recomandată”, a declarat Georgiana Tache.

În cazul curelor externe, suflul de exemplu este benefic în tratarea afecţiunilor artrozice.

Cura cu ape minerale

Multe dintre apele minerale şi termale sunt folosite şi de către industria cosmetică.

Țara noastră e binecuvântată şi cu izvoare minerale care sunt folosite în cure interne, cum sunt cele de pe Valea Oltului, Călimăneşti, Căciulata, Olăneşti, care sunt extraordinar de bune pentru afecţiunile tubului digestiv, pentru cele hepato-biliare, pt cele renale, reno-urinale. Avantajele sunt că poţi crea cu acestea cure de diureză. Detoxifiere. Aduci elemente organismului din care el îşi poate restructura elemente care lipsesc”, a declarat Georgiana Tache.

În cazul curelor externe, suflul de exemplu este benefic in tratarea afectiunilor artrozice. In plus, multe dintre apele minerale şi termale sunt folosite si de catre industria cosmetică.

Nămolul, elixirul tinereţii

Curele balneare pot cuprinde şi tratamente pe baza de nămol. Acestea sunt bogate în fier, turbă sau minerale.

„Foarte multe rezultate pozitive am avut în urma traumatismelor vertebro-medulare şi ortopedice”, a precizat medicul specialist la sanatorul Techirghiol, Elena Cristescu.

În plus, şi persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare sau boli digestive pot beneficia de curele balneare.

Vorbim de hipertensiune, cardiopatie, sechele dupa infarct, aterosleroză şi în acest caz sunt benefice apele îmbogăţite cu dioxid de carbon la o temperatură de 30-40 de grade”, a declarat medicul Ruxandra Constantina.

Oricare ar fi problemă de sănătate, pe lângă staţiunea aleasă contează şi perioada anului în care pacienţii merg într-o astfel de staţiune, spun specialiştii.

„Atunci când mergem la o cură cu ape termale e bine să fie cald afară ca să nu fie contrastul atât de mare, deşi o terapie alternantă este benefică, însă trebuie să fie o terapie profilactică”,a explicat medicul Georgiana Tache.

Tot în categoria „cure balneoclimaterice" intră şi climatoterapia. Anumiţi factori din mediu pot acţiona asupra organismului fie prin aerul inspirat, fie prin acţiunea directă asupra pielii. Astfel, vacanţele prelungite la munte sau la mare pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale şi va pot ajuta să scăpaţi de durerile de cap ori de insomnii. În plus, staţiunile din curbura carpaţilor, datorită aerului ajută la relaxare, în cazul anxietăţii şi a simptomelor de stres.

Staţiuni balneare cu profil reumatic de la noi din țară sunt: Băile Felix, Băile Herculane, Geoagiu Băi, Moneasa, Pucioasa, Amara, Lacul Sărat, Eforie Nord, Techirghiol.

Staţiuni cu ape minerale: Tuşnad, Slănic Moldova, Sângiorz Băi, Vatra Dornei, Biborţeni, Bixad, Călan, Borsec, Covasna, Băile Govora, Sărata Monteoru, Călimăneşti-Căciulata, Băile Olăneşti, Buziaş, Vatra Dornei, Balvanyos, Băile Homorod, Vatra Dornei, Lipova, Covasna.

Staţiuni în care pot fi făcute cure cu nămoluri: Amara, Fundata, Lacul Sărat, Agigea, Techirghiol, Sovata, Ocna Sibiului, Băile Felix, Ocnele Mari, Mangalia, Covasna.

Staţiuni balneare pentru afecţiuni cardiovasculare: Buziaş, Covasna, Tuşnad, Vatra Dornei.

Staţiuni balneare pentru afecţiuni digestive: Băile Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata, Sângeorz Băi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri