Campanie umanitară. Prin diagnosticare precoce, leucemia poate fi vindecată

Data publicării:
leucemie tanti

Numai în acest an, la nivel mondial, s-au înregistrat aproape 50.000 de cazuri noi de leucemie, dintre care aproximativ 24.000 s-au soldat cu deces. În România, în lipsa unor registre naţionale ale bolnavilor de cancer, se estimează că sunt în jur de 5.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boli de sânge. Anual, apar alte câteva sute de noi cazuri. Unul dintre motive este lipsa aparaturii performante. De exemplu, pentru diagnosticarea precoce este absolut nevoie de un dispozitiv modern. Însă în România sunt mai puţin de zece.

„Este un aparat de înaltă performanţă prin care se pune diagnostictul leucemiilor şi limfoamelor prin imunofenotipare. Un aparat modern îţi permite să analizezi simultan peste opt sau zece parametri, respectiv zece receptori”, spune conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematolog.

La Spitalul Universitar din Bucureşti însă aparatul folosit este unul foarte vechi, care nu mai face faţă solicitărilor şi trebuie înlocuit.

„Deşi teoretic, în sinea noastră, nu dorim să se confirme acest diagnostic, până la urmă este util să se diagnosticheze din timp, tocmai pentru a începe tratamentul şi a obţine rezultate cât mai rapide”, spune Costel Dobre, pacient.

„Avem zilnic trei, patru cazuri noi, nu mai vorbesc de cazurile care le reevaluăm, în acelaşi timp ajutăm alte clinici care nu pot să efectueze acest diagnostic. Este un aparat suprasolicitat, practic lucrăm în foc continuu din 2005 de când am înfiinţat clinica de hematologie în spitalul Universitar, însă acest aparat este construit de 15 ani”, spune conf. dr. Horia Bumbea.

„Este vital, pentru că dacă avem un diagnostic complet, făcut în profunzime, se vor putea face şi terapiile foarte bine ţintite. Deci şansele de vindecare vor fi mult mai mari”, explică Monica Bunaciu, preşedinte A.R.I.L..

A scăpat de boală ca prin miracol

Monica Bunaciu este preşedintele Asociaţiei Române împotriva Leucemiei şi ştie foarte bine cât de importantă este o şansă la viaţă. În urmă cu 19 ani, ea a fost diagnosticată cu leucemie, iar medicii nu i-au mai dat atunci nicio şansă. Transplantul făcut şi dorinţa de a trăi au salvat-o.

„Medicul meu a spus că este un miracol. De fapt, când am ieşit, mi-a dat cruciuliţa de care nu mă mai despart şi a zis: Monica, dacă tu crezi că totul mi se datorează mie, n-ai înţeles nimic, pentru că la ora aceea eram depăşită din punct de vedere medical!”, povestește Monica Bunaciu.

Monica îi ajută acum şi pe alţii să lupte cu boala. A ajutat mii de pacienţi să se trateze în ţară sau în străinătate, iar lunar merge în spitale şi îi încurajează pe bolnavi să nu se dea bătuţi, indiferent de diagnostic.

„Am ajuns în fază terminală şi totuşi sunt în viaţă. Din toată experienţa asta am învăţat foarte multe şi unul dintre subiectele importante este igiena. Unul dintre riscuri îl constituie infecţiile care se transmit ori din aer ori pe gură. Unul dinte factorii de risc sunt mâinile. E foarte important să vă spălaţi pe mâini cu săpun lichid de fiecare dată când atingeţi ceva”, le explică ea bolavilor.

Şi mai important este ca bolnavii să gândească pozitiv. Doar aşa pot invinge boala.

„Avem o viaţă pe care trebuie să o preţuim şi să vedem lucrurile pozitive în tot ceea ce ne înconjoară, chiar şi în boală”, crede Monica Bunaciu.

„Aici lucrăm ( îşi duce mâna la cap – n.r.) la convingerile şi credinţele noastre că suntem puternici, suntem extraordinari aşa cum suntem, că fiecare din noi are cumva un strop de divinitate, un strop extraordinar de unicitate şi este cazul să renunţăm la comparaţii”, detaliază Loredana Latiş, coach.

Povești de supraviețuitor

Monica se întâlneşte lunar cu supravieţuitorii cancerului, pe care ea şi membrii asociaţiei i-au ajutat să treacă peste boală. Daniela şi Alexandru sunt doar doi dintre ei.

„Atunci când eram bolnavă şi am aflat şi povestea ei, m-am simţit super motivată şi m-a determinat să lupt foarte mult. Mi-am spus: dacă ea a putut, şi a învins de mult mai multe ori şi mult mai mult, eu de ce nu? Și mă ajuta pur şi simplu în fiecare zi să fiu mai detaşată, să mă detaşez de boală şi să mă bucur de fiecare zi”, spune Daniela Simion.

„Tot dânsa mi a zis: încearcă să îţi reiei viaţa normal. M-a încurajat să merg mai departe ca şi un om normal, practic cum mă consider şi acuma. Am reuşit să îmi întemeiez o familie şi sper să merg mai departe”, mărturisește Alexandru Diniţă.

„În seara aceasta ne bucurăm pur şi simplu că suntem în viaţă. Cred că noi, supravieţuitorii, avem un alt mod de a privi viaţa în general şi ştim să ne bucurăm altfel! Dorim să-i ajutăm pe cei care sunt bolnavi să devină supravieţuitori, să aibă toate şansele”, explică Monica Bunaciu.

Astfel, Monica a iniţiat o campanie de strângere de fonduri. Vrea sa achiziţioneze un aparat performant pentru diagnosticarea precoce a bolii. Costurile sunt însă uriaşe: 200 de mii de euro. Primii care i-au sărit în ajutor au fost copiii.

„Pe lângă faptul că sunt 13 de la şcoala de dans şi de actorie Ecart, deci ei vor juca, după ce terminau repetiţiile şi după ce veneau de la şcoală, ajungeau acasă şi făceau diferite obiecte prin tehnica decupajului pentru ca să poată să le vândă astă seară şi să strângă nişte bani pentru acest aparat”, povestește Monica Bunaciu.

Monica şi echipa sa şi-au propus să strângă banii pentru achiziţionarea aparatului în şase luni. Fiecare poate ajuta. De exemplu, firmele pot dona până la sfărşitul anului 20% din profit. În schimb, persoanele fizice pot, de anul viitor, redirecţiona 2% din impozitul pe venit pentru această cauză nobilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri