Când este recomandată ecografia craniană la bebeluși

Data publicării:
ecografie

Fontanela reprezintă acea regiune a craniului unui nou-născut care se osifică în jurul vârstei de un an.

Multe mămici cer medicilor o astfel de ecografie, de teamă că fontanela sau cutia craniană a copiilor este prea mare. Rolul unei astfel de ecografii este însă cu totul altul. Aceasta este recomandată în special copiilor născuţi prematur.

„Prematurul este predispus aproape întotdeauna la un grad de hemoragie intracerebrală. E bine să fie văzut ecografic, și să fie protejați copiiii respectivi de a nu agrava această condiție.”, spune prof. dr. Ioana Alina Anca, medic primar pediatrie.

Din păcate, hemoragiile intracerebrale nu au simptome. În acest caz, este recomandată monitorizarea continuă a celor mici, iar odată descoperită hemoragia, o echipă de kinetoterapeuţi trebuie să înceapă recuperarea cât mai repede.

Uneori, ecografia transfontanelară este recomandată şi bebeluşilor născuţi la termen, dar fără poftă de mâncare.

„Indicațiile corecte ale ecografiei transfontanelare sunt indicații medicale de o natură foarte clară. E foarte adevărat, îmi amintesc de cazuri în care am făcut o astfel de explorare la copii cu inapetență, la copii la care apetitul era foarte alterat. Ei, întâmplător și nefericit, ecografia respectivă a relevat o formațiune tumorală intracraniană.”, precizează medicul Ioana Alina Anca.

Investigațiile efectuate prin ecografia transfontanelară le înlocuiesc pe cele realizate cu ajutorului unui computer tomograf sau RMN cranian. În cazul bebeluşilor ar fi extrem de periculoase din cauza faptului că cei mici ar trebui anesteziaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri