Când trebuie îndepartate chirurgical aluniţele

Data publicării:
alunite periculoase

Aluniţele active, cu un scor de risc mare, pot fi excizate fara niciun risc. In anestezie locală, se îndepărtează aluniţa cu o margine de piele de 1-2 mm pentru siguranta iar defectul rezultat se coase cu fire care se resorb.

Aluniţa poate fi trimisă la analiza la laboratorul de histopatologie. Varianta aceasta este cea mai sigură metoda de îndepartare a aluniţelor. Semnele care rămân se şterg treptat în următoarele săptămâni şi sunt mult mai uşor de camuflat decât aluniţa în sine.

Unele forme de aluniţe se pretează şi la alte forme de excizie. La consultul medical puteţi cere informaţii despre toate posibilităţile.

Nu orice aluniţă trebuie îndepărtată. Există anumite criterii care ne fac să recomandăm intervenţia chirurgicală în scopul eliminării riscului de malignizare pe care anumite aluniţe îl poartă. Aceste criterii sunt legate de creşterea dimensiunii într-un timp relativ scurt, de modificarea formei şi structurii acesteia, de pigmentarea mai intensă, conturul neregulat, apariţia sângerării, apariţia iritaţiilor sunt factori de alarmă care ne fac să recomandăm excizia aluniţelor.

Atunci se impune drumul la medicul specialist. Se va face o examinare dermatoscopică pentru a se observa modificările microscopice care nu sunt perceptibile ochiului nostru. Riscul este de a dezvolta melanom.

Recomandările medicului dermatolog sunt: evitarea expunerii la soare, iar în cazul expunerii folosirea cremei de protecţie. Pacienţii cu aluniţe multe să se prezinte la examinare dermatoscopică de rutina pentru a detecta melanomul cât mai din timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri