TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Cât timp pot fi păstrate alimentele la frigider și congelator

Data publicării:
frigider

Frigiderul, atât de util în orice casă, este şi o gazdă „primitoare'' pentru bacteriile iubitoare de frig, cum ar fi salmonela, E.coli sau listeria. Dacă alimentele sunt depozitate necorespunzător şi nu este respectată temperatura de păstrare, aceste microorganisme se pot înmulţi cu uşurinţă şi vă puteţi alege cu toxiinfecţii alimentare, dar şi alte complicaţii. Vă dăm însă o veste bună. Câteva reguli simple vă pot feri de aceste neplăceri.

Cea mai importantă: nu aşezaţi mâncărurile gătite şi vegetalele în acelaşi compartiment. Fructele şi legumele trebuie păstrate în sertarul special, dar nu împreună. Legumele se pot îngălbeni dacă stau lângă fructe. În plus, ar fi bine să le spălaţi înainte de a le depozita şi să nu le puneţi în pungi de plastic, pentru că se vor strica mult mai repede.

Lămâile, vinetele şi ardeii se păstrează cel mai bine în pungi de hârtie, iar dacă vă place ardeiul iute şi vreţi să îl aveţi mai mult timp, scoateţi-i seminţele înainte de a-l pune în frigider. Roşiile, în schimb, îşi pierd din aromă dacă le ţineţi în frigider. Cel mai bine stau într-un loc răcoros precum cămara. La fel ceapa, usturoiul şi cartofii.

Pe uşa frigiderului, o zonă mai puţin rece, puteţi depozita brânza, untul şi iaurtul. Ouăle, în schimb, nu se păstrează pe uşa frigiderului, aşa cum aţi crede. Ar fi mai bine să le lăsaţi în ambalajul lor de carton în cea mai rece zonă, adică în partea inferioară a frigiderului. Ele pot fi consumate în 4-5 săptămâni, iar dacă sunt fierte, în cel mult o săptămână.

Carnea proaspătă se ţine pe raftul cel mai de jos, dar aveţi grijă să o preparaţi cât mai repede. Puiul şi curcanul pot fi păstrate cel mult două zile în frigider, iar carnea proaspătă de vită, porc sau miel până la 5 zile.

După ce aţi gătit, nu uitaţi să lăsaţi mâncarea la răcit cel puţin o oră. Nu o puneţi niciodată caldă în frigider. Nu pentru că s-ar defecta frigiderul, acesta este un mit. Mâncarea este cea care se va strica mai repede! În plus, puneţi-o la rece neapărat acoperită cu un capac. În acest fel, mirosul mâncării nu se va răspândi în tot frigiderul. Există două produse eficiente şi ieftine care captează mirosurile din frigider: bicarbonatul de sodiu şi lămâia.

O altă regulă, conform Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite, este să nu păstraţi mâncărurile gătite în frigider mai mult de 3-4 zile. Dacă plănuiţi să le consumaţi după această perioadă, cel mai bine este să le congelaţi. Astfel pot fi consumate în următoarele 3 luni.

Cât despre carnea proaspătă, poate fi păstrată la congelator până la un an, însă nu toată. De exemplu, dacă aveti bucăţi de pui sau curcan, ar trebui sa le consumaţi în următoarele 9 luni, pe când cotletul de porc trebuie gătit în cel mult 6 luni.

Peştele poate fi păstrat între 8 si 10 luni, cu excepţia celui gras, care nu trebuie ţinut la congelator mai mult de 4 luni.

Legumele rezistă cel mai mult. Majoritatea pot fi ţinute la congelator un an, însă mazarea şi fasolea verde pot fi îngheţate până la un an şi jumătate.

Să nu credeţi că dacă depăşiţi aceste durate o să vă îmbolnăviţi. Bacteriile nu se dezvoltă la temperaturile scăzute din congelator, însă proprietăţile nutritive ale produselor nu vor mai fi aceleaşi.

Dacă în schimb pentru a decongela aceste alimente le lăsaţi la temperatura camerei, aveţi toate şansele să vă alegeţi cu o afecţiune, pentru că microorganismele se înmulţesc imediat în mediu cald şi umed. Când vreţi să gătiţi un produs congelat lăsaţi-l înainte în frigider sau în apă rece, în niciun caz în apă caldă sau pe masa din bucătărie. În plus, niciodată să nu recongelaţi carnea dezgheţată!

Extrem de important este şi să nu încărcaţi frigiderul. Lăsaţi aerul să circule în jurul alimentelor.

De asemenea, pentru a evita înmulţirea bacteriilor, curăţaţi frigiderul o dată pe săptămână. Mirosul neplăcut este semn că aţi păstrat unele alimente prea mult timp, iar bacteriile s-au înmulţit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri