Ganglionii de la gât pot ascunde boli grave

Data publicării:
Consultatie medic pacient GettyImages noiembrie 2015-2

Dacă există o umflătură în zona gâtului, nu înseamnă neapărat că sunt ganglioni, fiecare caz trebuie evaluat. Ganglionii se inflamează în multe situaţii.

Ganglionii inflamaţi apar bilateral şi pot să apară în orice infecţie, de la o răceală simplă la otita, amigdalita, probleme stomatologice. Se simt la palpare.

Pe de altă parte există situaţii în care ganglionii pot ascunde şi boli mai severe: un cancer în zona respectivă. Diferenţa dintre cele două situaţii este următoarea: de obicei la procesul inflamator sunt mai multe arii ganglionare. La cancer există un singur tip de ganglion, care e mult mai voluminos.

Se impune în mod obligatoriu o consultaţie atunci când ganglionii se inflamează fără niciun motiv aparent (răceală sau boală infecţioasă evidenţă).

Atenţie! În momentul în care ganglionul e inflamat şi trec 4 săptămâni şi nu se retrage, trebuie făcută neapărat o biopsie pentru a pune diagnosticul corect. Ganglionii se însoţesc întotdeauna şi de alte simptome care au legătură cu afecţiunile în contextul cărora au apărut: otita, amigdalita, etc.
 
Tratamentul poate fi antiinflamator sau poate fi în contextul afecţiunii respective. De exemplu, dacă e otita, tratăm cu antibiotic. Dar nu putem spune că există tratamentul ganglionilor, ci contează întotdeauna contextul în care apar. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri