Ce trebuie făcut când bebelușul are canalul lacrimal înfundat

Data publicării:
bebelus

Kevin are 11 luni, dar de când s-a născut are canalele lacrimale înfundate. Din acest motiv, ochii îi lăcrimează mai des. Asta pentru că lacrimile nu se scurg în spatele nasului, aşa cum este normal.

Am fost la mai mulţi oftalmologi, am luat mai multe tratamente, dar nu a cedat. Și cu picături, şi cu masaj ocular şi tot nu a cedat”, spune Elena Gavrilescu, mama lui Kevin.

În cazul bebeluşilor, canalele lacrimale se desfundă în general de la sine. Există însă şi cazuri în care nu se întâmplă asta. Dacă până la nouă luni situatia nu se ameliorează, este indicată intervenţia unui medic specialist.

Practic se introduce o sondă, un stilet foarte fin, care deschide membrana care blochează canalul la nivelul nasului, deci blocajul este în nas. La capătul inferior al canalului lacrimo-nazal se poate deschide mecanic prin introducerea acestui stilet”, explică dr. Dan Georgescu, chirurg oculoplastician.

Aceasta este o intervenție minim invazivă și se face cu anestezie locală, dar numai dacă cel mic are mai puțin de un an.

Problema este că majoritatea copiilor nu ajung la un oftalmolog specializat în căi lacrimale până la vârsta de un an. Ajung mult prea târziu şi necesită anestezie generală cu toate riscurile unei anestezii generale. Este mult mai traumatică şi are alte riscuri”, mai spune dr. Dan Georgescu.

Dacă este făcută înainte de un an, intervenţia durează aproximativ un minut, iar recuperarea este rapidă. O astfel de operaţie costă aproximativ 250 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri