#Colectiv | Ce trebuie să se schimbe în sistemul medical

Data publicării:
Colectiv Bucuresti Octav Ganea 011

Primul apel la 112 din în noaptea de 30 octombrie 2015 a fost dat la mai puţin de un minut de la izbucnirea incendiului în clubul Colectiv. Un minus enorm a fost faptul că nu se ştia de la început cât de multe victime sunt, spun autorităţile. 11 minute mai târziu, la club ajungeau primele echipaje de pompieri. La adresa indicată, salvatorii au găsit o poartă închisă.

Pe viitor, trebuie adăugată o întrebare obligatorie, dacă accesul este identic cu adresa, dar să nu ne bazăm că o să aflăm întotdeauna acest lucru. Echipele de intervenţie, asta e a doua măsură pe care vrem să o implementăm, să fie actualizate permanent şi urmărite astfel încât, dacă se modifică accesul într-o zonă, să se afle din timp”, a spus secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

La patru luni de la tragedie, autorităţile fac bilanţul intervenţiei. O problemă în acea seară a fost comunicarea. Echipajele au fost alertate individual pentru că pe aceeaşi frecvenţă erau comunicate şi celelalte urgenţe din Bucureşti. Or, la Colectiv salvatorii aveau de-a face cu un dezastru.

„Dacă voiam să avem o organizare mai bună, trebuia trecut pe un grup de lucru izolat, care să lucreze numai pe cazul asta şi să nu se amestece cu cazurile curente şi dispeceratul să rămână în legătură cu coordonatorul intervenţiei”, spune Raed Arafat.

Capitala a rămas singurul oraş din România în care pompierii, ambulanţa şi SMURD nu stau în acelaşi loc. Clădirea este ridicată şi autorităţile spun că anul acesta cele trei structuri de intervenţie ar trebui să se şi mute aici.

Spitalele nu se aşteptau în noapte tragediei să primească un număr atât de mare de răniţi, spun autorităţile. Aproape 200 de pacienţi au fost transportaţi de ambulanţe. Peste 50 au ajuns singuri la urgenţe.

Ce vrem să se întâmple de acum este ca în momentul în care identificăm o situaţie de accident colectiv direct dispeceratul să transmită spitalelor: atenţie, e posibil să primiţi bolnavi prin mijloace proprii. Ca să fie pregătiţi”, spune Raed Arafat.

O altă concluzie: România ar avea nevoie şi de acorduri cu alte state ale Uniunii Europene pentru transferul pacienţilor cu arsuri. În prezent, 13 dintre răniţi sunt încă trataţi în spitale: unul la Floreasca, ceilalţi în clinici din străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri