#Colectiv| Critici de pe patul de spital: „Oare de câți oameni mai este nevoie să moară?”

Data publicării:
spital uk captura

Uitați, Domnule Ministru al Sănătații si domnilor deputați, cum arată şi cum este dotată o cameră de spital într-un spital european aflat într-o țară care pune sănătatea pe primul loc. Oare de câți oameni mai este nevoie să moară până să vă dați seama de boala şi corupția care macina din măduvă sistemul medical român?”

Aşa începe mesajul lui Alexandru Olteanu, sau Memo, cum îi spun prietenii, pe o pagină de socializare. Filmuleţul arată camera sa de spital din Marea Britanie, New Castle, unde sunt îngrijiţi majoritatea pacienţilor cu arsuri grave. Cu totul diferită, faţă de cele din România, spune tânărul. După ce s-a stins din viaţă şi ultima victimă de la Colectiv, internată în România, tânărul spune că se gândeşte serios să nu se mai întoarcă în ţara lui. Alexandru Olteanu se consideră norocos că a ajuns în Anglia.

M-au aşezat într-un scaun cu rotile şi au încercat să mă ducă într-o încăpere. După acest moment nu-mi mai amintesc nimic. Când m-am trezit eram deja aici, în Anglia. Trecuse o lună. Sunt conştient de trei luni şi mă simt ca într-o familie. Ne-au ajutat enorm. Ne-au ajutat cu lucruri simple, să ne hrănim, să ne spălăm, să mergem la baie. Vreau să ştie cât de mult apreciez ceea ce au făcut pentru mine”, spune Alexandru Olteanu.

Pentru sistemul din România, însă, nu are aceleaşi aprecieri.

Eu sunt foarte frustrat pentru ce s-a întâmplat după accident în spitalele din ţară. Nu au dorit transferarea pacienţilor în alte ţări europene. Condiţii de igienă nu prea existau atunci”, spune el.

Pacienţii spun că retrăiesc constant coşmarul acelei nopţi.

Oamenii din spate mă împingeau, iar cei din faţă erau deja la pământ. Cei care veneau din spate cădeau peste ei. Erau trei, patru, chiar şi cinci oameni unii peste ceilalţi”, își amintește tânărul.

M-am chinuit să ies de acolo. Cea mai înfricoşătoare amintire pe care o am este că a trebuit să calc pe alţi oameni ca să ies”, spune un alt rănit în incendiul din Colectiv, Cristian Răducanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri