Dacian Cioloş: Vor fi testate toate substanţele dezinfectante din toate spitalele româneşti

Data publicării:
Dacian Ciolos sedinta de guvern gov.ro

La reuniunea de urgenţă convocată de premierul Dacian Cioloş, Ministerul Sănătăţii a fost reprezentat de doi secretari de stat. Se pare că ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu este la Cluj-Napoca. Din partea Ministerului de Interne a venit la discuţii ministrul Petre Tobă.

Dacian Cioloş: Dată fiind seriozitatea situaţiei din sănătate am convocat azi un comandament cu participarea conducerii Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne, Cancelariei premierului şi Corpului de Control.

Se acţionează în acest moment pe două piste. Pe de o parte este ancheta penală. Au avut loc descinderi ale poliţiei în peste 20 de judeţe în care au fost ridicate probe destinate exclusiv procesului penal. Am încredere că Parchetul General va desfăşura ancheta cu celeritate.

Pe de altă parte, în paralel, am cerut conducerii Ministerului Sănătăţii să declanseze, începând de astăzi, şi o anchetă administrativă. Obiectivul este recăpptarea încrederii în produsele folosite pentru dezinfectare în spitale.

Vom testa produsele la două niveluri. Pe de o parte concentraţia produselor folosite, aşa-numitele biocide, dar şi eficacitatea.

În cursul zilei de mâine am cerut Ministerului Sănătăţii să se org astfel încât să asigure o prelevare de probe din toate spitalele. O prelevare de eşantioane din produsele folosite acum pentru dezinfecţie din toate spitalele. Toate produsele, indiferent de provenienţă, şi de la toate spitalele din România. Tot mâine, cel puţin eşantioanele din cele 50 de spitale cu probleme vor fi duse cu prioritate la ICECHIM pentru analiza concentraţiei.

Am asigurări de la directorul ICECHIM ca instituţia va putea asigura în zilele următoare testarea probelor cu prioritate pentru probele de la cele 50 de spitale. Sper că până miercuri să avem primele rezultate ale testelor de concentraţie a substanţelor. După aceea, în zilele următoare, din săptămâna viitoare, vor continua testele şi pentru celelalte eşantioane.

Dincolo de aceste teste de concentraţie, pentru a ne asigura de calitatea produselor, avem nevoie şi de teste de eficacitate. Am constatat că nu avem nici pentru aceste teste de eficacitate laboratoare acreditate în România. Laboratoare publice vorbesc. Exista unele laboratoare private, ale companiilor care produc aceşti dezinfectanţi.

Exista două laboratoare în pregătire pentru acreditare. Am cerut ca acest proces să fie urgentat. Am constatat şi o problemă legislativă în privinţa procedurilor de verificare şi monitorizare a biocidelor. Aceste verificări şi monitorizări, în momentul de faţă în Rom, se fac doar pe bază de documente, administrativ cade în sarcina producătorului. Pentru miercuri am cerut Ministerului Sănătăţii să vină cu un proiect de modificare a unei Hotărâri de Guvern prin care să ameliorăm această procedură de control şi monitorizare a biocidelor şi să creştem exigenţa.

Aceasta este o primă etapă a măsurilor. În perioada următoare vom veni cu alte măsuri. Intenţionez ca luni să organizez o întâlnire cu un grup de experţi, de specialişti din Sănătate şi din afara sistemului”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri